Hlavní obsah

Malá, ale příjemná je rozhledna Amálka v Orlických horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má něžné jméno. Amálka, jako víla z večerníčku, jenže je trochu robustnější. Ale po celý rok přívětivá a nikam nezmizí. Nad skiareálem v Českých Petrovicích, na dohled polské hranice, stojí od roku 2020. Nejde ani tak o úchvatný rozhled, jako o celkovou příjemnou atmosféru, kterou pětimetrová kovová nástavba na dřevěném stánku skibaru nabízí.

Foto: Vratislav Konečný

Nad Českými Petrovicemi v Orlických horách postavili půvabnou Amálku.

Článek

Nejen rozhledy…

Na plošině je k dispozici pevně přidělaný dalekohled, podle informačních tabulí se můžete v kraji dobře orientovat. Je vidět téměř do všech stran – na polskou kotlinu lemovanou Orlickými horami, Králickým Sněžníkem, na Jesenicko, Žamberecko, jenom jižní směr zakrývá vrch Adam, kde je v podzemí stále funkční stejnojmenná prvorepubliková dělostřelecká tvrz - nachází se ve vojenském prostoru, využívá ji armáda.

Foto: Vratislav Konečný

Plošina s orientačními panely

K rozhledně se dá vystoupat nebo vyjet hodně strmým krpálem přímo od petrovického skiareálu, nebo celkem pohodlnou pěšinou od Kašparovy chaty nad mladkovskými serpentinami.

České národní parky jsou ztělesněním krásné přírody. Co nabízejí?

Cestování

Tady je i parkoviště, po dlouhé louce sejdete k dětskému táboru Armády ČR, poté podle jeho plotu až k zdemolovanému prvorepublikovému bunkru Hodek a pak ještě pár set metrů lesem, až se vynoříte nad rozhlednou.

Foto: Vratislav Konečný

K dispozici je i dalekohled.

Od tábora po Amálku není cesta nijak značená, ale navigace vás protáhne lesní stezkou spolehlivě.

Amálka není jen rozhlednou a velmi dobrou občerstvovnou (doporučuji okusit domácí limonády), ale také základnou pro různé aktivity, na webu si vyberete. Co se mi moc líbí, je NEBESPANÍ, možnost přespání pro jednotlivce i rodiny pod nebem, téměř bez světelného smogu.

Foto: Vratislav Konečný

Mračna nad Orlickými horami

Pokud budete hodně hladoví, restaurace v dolní části areálu nabízí výtečné občerstvení, velké porce a velmi přijatelné ceny.

Vydejte se na výlet do českých přístupných jeskyní

Tipy na výlety

Na pstruhy do polského Kamienczyku

Z Českých Petrovic vede cesta k Zemské bráně, nebo na Mladkov. Tímto směrem leží na polské straně asi dva a půl kilometru od hranice vyhlášená rybí restaurace v Kamienczyku.

Foto: Vratislav Konečný

Kašparova chata nad Mladkovem

Během sezony je tu plno, ceny za porce jsou velmi dobré, tohle na domácí scéně asi nepotkáte. Platit se dá v korunách, pstruhy i další ryby nabízejí v řadě úprav. Jedná se o samoobsluhu, při objednávce dostanete číslo, které je vyvoláno po zpracování jídla. Ryby nabízejí i s čerstvým zeleninovým salátem.

Kam na výlet do zoologických zahrad

Tipy na výlety

V areálu je možnost komerčního lovu bez rybářského lístku: nabízejí se pstruzi, štiky, kapři…

Foto: Vratislav Konečný

Rozhledna Amálka s občerstvením

Pokud nejste autem, je lepší vrátit se do republiky přes přechod v nedalekém Boboszowu.  Na kole do kopce s vnitřnostmi naditými rybou to není až taková slast.

V nabídce je několik druhů piva, víno i nealko.

Kam k vodě? Biotopy, zatopené pískovny i čistá jezera

Cestování
Foto: Vratislav Konečný

Rybí restaurace v polském Kamienczyku

Radost z koupání

Pokud se chcete vykoupat, nabízejí se přírodní koupaliště na přehradě Pastviny, koupaliště v Králíkách, v Jablonném, v Letohradu a aquapark v Žamberku (všude vstup s potvrzením o covid testu nebo očkování).

Tři česká lázeňská města jsou spolu se zahraničními zapsaná na seznam UNESCO

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám