Hlavní obsah

Kroměříž turistům ukáže technické památky

Kroměříž v nadcházející turistické sezóně obyvatelům i návštěvníkům města ukáže své mnohdy dosud nepřístupné technické památky, z nichž některé si lidé budou moci prohlédnout poprvé. Chybět nebudou ani sezónní výstavy nebo loni poprvé s velkým ohlasem turistů zavedené kostýmované prohlídky městem.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Kroměříž

Článek

„Z těch nejzajímavějších technických památek uveďme například Foucaultovo kyvadlo v Květné zahradě, Biskupskou mincovnu, protiatomový kryt pod Knihovnou Kroměřížska, areál lokomotivního depa na vlakovém nádraží, Arcibiskupskou vodárnu, ale i větrný mlýn ve Velkých Těšanech či skanzen v Rymicích," řekl mluvčí radnice Pavel Zrna.

Sezónu technických památek, která začíná v sobotu 3. května, připravilo město, Arcibiskupský zámek a zahrady, Muzeum Kroměřížska, Knihovna Kroměřížska či sdružení Kroměřížská dráha. Každý zapojený objekt má svůj vlastní návštěvnický režim, v pěti vybraných termínech uvedených na webových stránkách města ale bude většina památek otevřena společně.

Stranou nezůstanou ani pivovary

„Většina objektů nabídne i netradiční zážitek v podobě vlastnoručního vyzkoušení tamní atrakce. Kromě toho sezóna zahrnuje tematický doprovodný program, například přehlídku automobilových veteránů, nostalgickou jízdu parního vlaku či výstavu modelů parních strojů. Kroměříž si chce také připomenout tradici pivovarnictví, kterou budou reprezentovat všechny tři kroměřížské minipivovary," doplnil Zrna.

Lákadlem jsou i akce připomínající letošní výročí narození i úmrtí kroměřížského rodáka, básníka a písničkáře Karla Kryla. Jemu věnovaný rok začne v sobotu odhalením pamětní desky na jeho rodném domě. Vrcholem by mělo být letní otevření expozice Karla Kryla na Starém pivovaru.

Arcibiskupský zámek zve na celosezónní výstavu Rozumný les v návštěvnickém centru. Chystá i výstavu tapisérií, která bude k vidění od 6. června. Speciální akce zámek připravuje na Noc literatury, Noc kostelů i Noc galerií. Na komentované prohlídky Podzámecké i Květné zahrady se mohou těšit návštěvníci Víkendu otevřených zahrad.

Pohádkové kostýmy

Začátkem září vyvrcholí zámecká sezóna barokní slavností Hortus Magicus. „Tato akce bude oslavou obnovení částí historické Květné zahrady. V plné kráse ji opět otevřeme pro veřejnost a návštěvníci uvidí obnovený Králičí kopec, Pstruží rybníky, Ptáčnici i Holandskou a Pomerančovou zahradu," řekl kastelán Arcibiskupského zámku a zahrad Martin Krčma.

Muzeum Kroměřížska na léto připravilo velkou výstavu společenských šatů. „Návštěvníci mohou obdivovat šaty od konce 19. století do poloviny století 20. Součástí bude budoár s dobovým nábytkem a doplňky," uvedl ředitel muzea Jiří Stránský. Velkým lákadlem bude i výstava originálních kostýmů ze seriálu Arabela, jehož scénář napsal kroměřížský rodák Miloš Macourek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám