Hlavní obsah

Krása skleněných dlaní v litoměřickém muzeu Křišťálový dotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice jsou jedním z nejstarších českých měst, jsou bohaté na památky – světské, ale hlavně církevní –, mají i bohatou vinařskou historii, jsou místem spjatým s tragickou smrtí Karla Hynka Máchy. Pozoruhodností při návštěvě zaznamenáte mnoho, nemělo by vám uniknout ani unikátní Muzeum Křišťálový dotek, které sídlí na centrálním Mírovém náměstí vedle městského úřadu.

Foto: Vratislav Konečný

Jeden z „dlaňových“ artefaktů

Článek

Malé ručky i obří tlapy

Založil ho sklář Jan Huňát spolu se svým otcem Alexandrem. Ve dvou místnostech spatříte křišťálové otisky dlaní významných domácích i světových osobností s faksimile podpisů a v řadě případů i dotvořené skleněnými plastikami upozorňující na jejich profesi.

Na výstavě uvidíte dlaně malé, jako měla Madeleine Albrightová, ale i „pracky“, jaké má herec Steven Seagal nebo náš judista Lukáš Krpálek.

Foto: Vratislav Konečný

Když se snímá Krpálek

Huňát, který vystudoval v Železném Brodě Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou, vymyslel vlastní techniku snímání otisků, postup uvidíte při návštěvě muzea na několika klipech.

Přemluvit k otisknutí dlaně nebo domluvit u velmi zaneprázdněných osob schůzku je někdy velmi obtížné, ale podle slov Huňáta staršího se téměř vždy zadařilo.

Foto: Vratislav Konečný

Dlaň Karla Gotta sejmutá u příležitosti zpěvákových 80. narozenin

Co dlaň, to zvučné jméno

První otisky poskytli japonský premiér Taró Asó, malíř Adolf Born a sochař Olbram Zoubek. Dalšími byli fotbalista sir Tom Finney, Ivan Lendl, Robert Reichel, Josef Masopust, Dominik Hašek, k nim přibyl Václav Havel, několik měsíců před smrtí při oslavě 80. narozenin otiskl ruku Karel Gott.

Dalšími osobnosti jsou Lech Walesa, Madeleine Albrightová, Ringo Starr, Ennio Morricone, Sir Nicholas Winton, Anastacia, Charles Aznavour, Jiří Menzel, členové skupiny Kiss, Věra Čáslavská, Elijah Wood, Zdeněk Svěrák, Miroslav Zikmund a řada dalších.

Foto: Vratislav Konečný

Plastika u vchodu

Otisky stále přibývají, chvíle strávené s dlaněmi, které jsou reliéfně vystouplé a jichž se můžete libovolně dotýkat, jsou při doprovodném výkladu velmi milé.

Oživlé sklo

Z dlaní by se dalo dobře věštit, papiláry jsou velmi zřetelné, sklo dokázalo vykreslit povrch rukou do nejmenších detailů.

Muzeum je v Litoměřicích od roku 2017, předtím sídlilo několik let v Terezíně.

Vybrané Křišťálové doteky významných osobností věnovalo muzeum Českému výboru UNICEF pro potřeby dražby, jejímž účelem je získat hotovost ve prospěch projektu na podporu dětí v rozvojových zemích světa.

Neprávem opomíjený Grabštejn na poslední chvíli unikl zániku

Tipy na výlety

Penězokazectví majitel hradu Kámen tvrdě zatloukal, po staletích se našly důkazy

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz: MUSEUM CRYSTAL TOUCH

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám