Hlavní obsah

Kladrubský klášter ukáže vůbec poprvé mnišské cely i zahradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníky benediktinského kláštera v Kladrubech na Tachovsku čeká nevšední premiéra. Vůbec poprvé se podívají do obnovených mnišských cel, společné jídelny, kaple i do interiérů věnovaných rodu Windischgrätzů. Skončila totiž největší rekonstrukce v novodobé historii této památky, jež vyšla na téměř 165 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

V opravené části kladrubského kláštera vznikly dvě nové prohlídkové trasy.

Článek

Rozsáhlá akce trvala dva roky. „Opravoval se starý konvent a ještě část nového konventu, konkrétně jeho přízemí a patro severního a východního křídla,“ nastínil kastelán kláštera, jehož historie sahá až do 12. století, Milan Zoubek.

Řemeslníci museli nejdříve dost bourat a vyklízet. „Snižovali úrovně podlah, odstraňovali nepůvodní vestavby a nevhodné příčky. Chtěli jsme rehabilitovat barokní architekturu,“ vysvětlil.

Zahrada plná bylin a růží

Hlavní prohlídková trasa se týká benediktinů, jejich života v klášteře, ubytování, stravování, práce a odpočinku. Součástí okruhu je společná jídelna, noviciát a místnosti představující činnosti mnichů. „Návštěvníkům ukážeme předměty spojené s vázáním knih, měřením času či kartografií,“ vyjmenoval Zoubek.

Nedostavěný klášter v Kuklově pohltí svou poklidnou atmosférou

Tipy na výlety

Obnovený je i rajský dvůr, kam zahradníci zasadili na 80 druhů rostlin a 450 růží. Z někdejší klášterní kuchyně se naopak stal multifunkční sál a výstavní prostory. „Mobiliář se téměř nedochoval, takže vznikly kopie původního vybavení,“ doplnil.

Pozůstatky pivovaru

Druhá trasa je věnovaná Windischgrätzům, kteří vlastnili areál mezi léty 1825 až 1945. Lidé se dozvědí nejenom o historii rodu, ale také o pivovaru, jejž tady šlechtici založili. Právě pozůstatky pivovaru a sladovny našli archeologové během výzkumu. Památkáři se pak rozhodli, že torzo už nebudou zakrývat. Součástí je rovněž původní knížecí knihovna se zhruba 25 tisíci svazky.

Obnova se vyšplhala na skoro 165 milionů korun, přičemž 100 milionů šlo z evropských dotací. „Jsem ráda, že díky projektu jsme mohli pokračovat v záchraně a obnově tohoto evropsky mimořádně významného komplexu,“ sdělila ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) doplnil, že se podařilo zachovat kulturní dědictví pro příští generace. „Mám velkou radost, že se tento historický klenot opět otevírá veřejnosti,“ řekl. Prohlídky startují 1. dubna.

Klášter je jednou ze staveb v Česku, do kterých otiskl svůj rukopis přední architekt Jan Blažej Santini-Aichel. Podle jeho návrhu byl přestavěn tamější kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Národní památkový ústav nebude se začátkem hlavní sezony zdražovat vstupné

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Klášter Kladruby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám