Hlavní obsah

Festival Kolem světa o víkendu zakotví na pražském Ládví

Novinky, Klára Fischleinová

Víkendový festival Kolem světa se společně s návštěvníky vypraví do Číny, Himálaje, na Srí Lanku, ale i na výšlap Evropou. Cestovatelské přednášky zpestří doprovodný program plný hudby a tance.

Foto: Archiv Lucie a Michala Jonových

Manželé Lucie a Michal Jonovi projeli na kole celý svět. O víkendu budou vyprávět o zážitcích z cest Čínou.

Článek

Kulturní dům a Multikino Ládví v Praze poskytne po více než půl roce opět zázemí cestovatelskému festivalu Kolem světa. Ten v sobotu odstartuje v 9:30 Martin Mykiska přednáškou Po zamrzlé řece do nitra Himálaje.

„Obrazově bohatou přednášku Martina Mykisky vřele doporučuji. Promluví o zhruba týdenní cestě po zamrzlé řece v údolí Zanskar v zimě, kdy teploty klesají až na minus 40 stupňů Celsia. Na tuto výpravu se s místními obyvateli vydávají jen opravdoví dobrodruzi. Řeka je zamrzlá jen při okrajích a představuje v zimním období jedinou spojnici mezi zdejší vesnicí a civilizací. Během cesty se například přespává v jeskyních, nikoliv ve stanech,“ řekl Novinkám pořadatel festivalu Karel Wolf.

Přednášky plné zážitků a zkušeností ostřílených cestovatelů zavedou návštěvníky skutečně napříč zeměkoulí. Na motorce se projedou z Indie do Čech, na kole po Číně a pěšky pak projdou málo známé kouty belgického Bruselu. Nezdolné cestovatele jistě zaujme také vyprávění o šestnáctitisícovém výšlapu po Evropě nebo o 6500 schodech na Srí Lance.

Zazní také hudba

„Přednáška Velkou Čínou na kole, kterou povedou manželé Jonovi, je nabitá zážitky. Jsou to vášniví cyklocestovatelé, projeli na kole během tří let celý svět. Podívali se dokonce i na Antarktidu, což je unikátní. Jejich vyprávění odhalí, že je Čína cestovatelsky jednou z nejkomplikovanějších zemí světa, pokud neumíte čínsky a nemáte vedle sebe průvodce. Jonovi na svých cestách Čínou řešili velké existenční problémy, strávili i několik dní ve vězení,“ popsal Wolf.

V neděli v 19:00 nabitý festivalový program uzavře Tomáš Kubeš povídáním o Kongu. V průběhu víkendu návštěvníky čeká také doprovodný program, v rámci něhož si budou moci prohlédnout tradiční indonéskou batiku, poslechnout mongolskou skupinu Dunjingarav nebo zhlédnout rozličná taneční čísla. Například indické tance předvede skupina Natyanjali. Kompletní program najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám