Hlavní obsah

Thajsko láká turisty k dlouhodobému pobytu. Karanténě se ale nevyhnou

Novinky, Michael Švarc

Thajsko minulý měsíc spustilo nový program, který turistům umožňuje zůstat v zemi až devět měsíců. Vízum si mohou totiž až dvakrát prodloužit. Koncept ale cílí jen na dlouhodobé návštěvníky, protože čtrnáctidenní karanténa po příjezdu zůstává stále povinná. Po jejím uplynutí se ale podle všeho mohou turisté pohybovat prakticky kdekoli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Populární asijská destinace chce prostřednictvím nového programu oživit cestovní ruch, který podle serveru Time Out tvoří asi 20 procent hrubého domácího produktu a zaměstnává více než čtyři miliony lidí. Víza jsou zaměřena jen na dlouhodobé návštěvníky, a navíc pouze na ty z málo rizikových zemí.

Zájemci musejí vyhovět všem thajským předpisům určeným k zamezení šíření nákazy a musejí rovněž doložit, že mají dlouhodobou rezervaci v hotelu, případně, že vlastní či mají v nájmu nemovitost. Podle informací od thajské turistické centrály je nutností rovněž uzavřené zdravotní a úrazové pojištění, které pokryje celou dobu pobytu. Po příletu je také povinné prokázat se negativním testem na covid-19.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Krabi

Lidé, kteří podmínkám vyhoví, mohou o vízum žádat na thajských velvyslanectvích po celém světě. Jednorázové vízum s platností 90 dnů může být dvakrát prodlouženo, opět na stejný počet dní. Cena na jedno období je 2000 bahtů, což je zhruba 1470 korun.

V Thajsku chtějí turisty hlídat pomocí digitálních náramků

Cestování

Další možností pro dlouhodobý bezproblémový pobyt je Thailand Elite Card, jejímiž držiteli se mohou stát jak movitější turisté, tak třeba podnikatelé či zahraniční investoři. Členům exkluzivního thajského vízového programu může být vydána řada různých variant víz na dobu pět až dvacet let s nabídkami výhod, které odstraněním byrokracie značně usnadňují a zpříjemňují vstup do země.

Foto: Profimedia.cz

Thajsko se řadí mezi Čechy k nejoblíbenějším exotickým destinacím.

Kdy bude země zpřístupněná pro běžný turismus, zatím není jisté. Podobně jako další země v regionu je i Thajsko v oblasti prevence šíření koronaviru velmi striktní. Pozitivní tak může být alespoň to, že si dříve přetěžované turistické lokality mohou alespoň nějaký čas vydechnout a nabrat síly do budoucna, až se situace vrátí do normálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám