Hlavní obsah

Thajsko bude po turistech opět vyžadovat očkovací certifikát. Kvůli Číně

Thajsko opět zavede povinnost prokazovat se při vstupu do země očkovacím certifikátem. Reaguje tím na rostoucí případy nákazy covidem-19 v Číně i tamní otevírání hranic, odmítá však požadovat dokumenty jen po Číňanech. To by bylo podle ministra zdravotnictví diskriminační.

Foto: Profimedia.cz

Zatím není jasné, kdy začne povinnost předkládat očkovací certifikát platit.

Článek

O znovuzavedení povinnosti rozhodla thajská vláda po čtvrteční poradě zástupců ministerstev zdravotnictví, zahraničních věcí, dopravy a cestovního ruchu. Jde o reakci na to, že Čína od 8. ledna uvolní cestovní restrikce a nebude po příchozích cestujících vyžadovat karanténu.

„Nová opatření jsou nutná, protože Thajsko je významnou destinací, kam míří cestovatelé z mnoha zemí včetně Číny, ale restrikce nemohou být diskriminační. Znamená to, že se nebudeme vymezovat vůči konkrétní zemi, protože covid-19 se šíří všude,“ cituje server Bangkok Post ministra zdravotnictví Anutina Charnvirakua.

Prozatím nebylo oznámeno, kdy začne povinnost předkládat potvrzení o očkování platit. Zprávy nicméně naznačují, že se tak stane předtím, než do země začnou přijíždět návštěvníci z Číny. Podle Bangkok Post je první let z Číny naplánován na 12. ledna.

Čekají na vývoj situace

Thajské úřady nabádají lidi s respiračními obtížemi, aby odložili cestování do doby, než budou zdraví, a zabránili tak případnému přenosu nemoci. Zdravotnické orgány budou potenciální nárůst covidu-19 bedlivě sledovat a jsou připraveny zavést další opatření, pokud budou nutná.

„Úřady v turistických oblastech by měly připravit nemocnice a zaměstnanci v turistickém sektoru by měli mít alespoň čtyři dávky vakcíny proti covidu-19,“ zkonstatoval Charnviraku.

Země nebezpečné pro cestovatele? Středně rizikové jsou i Thajsko s Tureckem

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám