Hlavní obsah

Tahle města jsou z hlediska cestovního ruchu nejmocnější na světě

Paříž byla před pandemií jedním z nejnavštěvovanějších měst světa. A jak odhalil žebříček společnosti World Travel & Tourism Council (WTTC), jde aktuálně o metropoli, která vydělává na cestovním ruchu vůbec největší množství peněz, respektive tam návštěvníci nejvíce utrácejí. Z evropských měst se v první desítce umístil ještě Londýn.

Foto: Profimedia.cz

Paříž stanula na první příčce.

Článek

WWTC ve své analýze zohlednila nejen útratu za pobyty v hotelích či prodané lístky do muzeí za uplynulý rok, na zřetel rovněž brala, kolik úřady a podniky investují do daného místa jako do turistické destinace. Paříž z toho vyšla jako nejmocnější město pro cestovní ruch, informuje server CNN. Francouzská metropole měla jen z hlediska turismu vydělat 35,6 miliardy dolarů (přes 787 miliard korun).

V žebříčku se dále umístila tři americká a tři čínská města. Z těch v USA to jsou Orlando, Las Vegas a New York. Jak CNN poznamenává, každá z metropolí přitom láká jiný typ turistů. Zatímco Orlando táhne rodiny s dětmi do místních zábavních parků, město hříchů je populárním místem pro večírky či návštěvu kasin, zatímco New York je ideální destinací pro milovníky gastronomie či umění.

Dubaj je nejoblíbenější destinací na světě

Cestování

Z čínských zástupců se umístily Peking, Šanghaj a Kanton. Podle WTTC je Čína z hlediska cestovního ruchu na vzestupu a po letošním roce by mohla žebříčku nejsilnějších destinací dominovat.

Zbylými městy v seznamu jsou Tokio, Mexiko a Londýn. Mimo top desítku překvapivě skončily Dubaj či Dauhá, které do cestovního ruchu investovaly nemalé peníze. Přestože tam turisté ve velkém utráceli, na přední místa v žebříčku to podle WTTC nestačilo. Podobně dopadly i další světové destinace jako Amsterdam, Barcelona či Singapur.

Nejmocnější města z hlediska cestovního ruchu
1. Paříž, Francie
2. Peking, Čína
3. Orlando, USA
4. Šanghaj, Čína
5. Las Vegas, USA
6. New York, USA
7. Tokio, Japonsko
8. Mexico City, Mexiko
9. Londýn, Velká Británie
10. Kanton, Čína
Zdroj: World Travel & Tourism Council

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám