Hlavní obsah

Tady o davy lidí nezavadíte. Destinace, kam turisté skoro nejezdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pláži je hlava na hlavě, národní park občas připomíná dálnici a města praskají ve švech. Máte už po krk destinací, kde se to jen hemží turisty? Pak se nechte inspirovat žebříčkem nejméně navštěvovaných zemí od Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO), který vyzdvihuje státy, kde na davy rozhodně nenarazíte. Za většinou těchto destinací však musíte přes půlku světa.

Foto: Profimedia.cz

Pláže na Tuvalu mohou mít turisté opravdu jen pro sebe.

Článek

Nejméně navštěvovanou zemí světa je tichomořské Tuvalu, kde žije pouhých 12 tisíc lidí. V roce 2019 sem zavítalo jen kolem 3700 turistů. Může se to zdát málo, ale jak UNWTO poznamenává, i tady cestovní ruch roste, protože ještě v roce 2012 bylo návštěvníků pouze 1100. Nejčastěji na Tuvalu míří kvůli bělostným plážím a moři v barvě tyrkysu. Populárními aktivitami jsou proto šnorchlování a potápění, to i kvůli krásným korálovým útesům.

Obdobně na tom je i druhá nejméně navštěvovaná destinace, Marshallovy ostrovy. Tam si v roce 2019 našlo cestu pouze 6100 lidí. Na jejich tichomořského souseda Niue to bylo skoro dvakrát více, 10 200. Také čtvrté Kiribati s rovnými 12 tisíci turisty a Federativní státy Mikronésie s 18 tisíci návštěvníky patří mezi nejméně navštěvované destinace světa.

Desítku uzavírají karibský ostrov Montserrat, tichomořské Šalamounovy ostrovy, africké státy Svatý Tomáš a Princův ostrov, Komorské ostrovy a Guinea-Bissau nacházející se pod Senegalem. Do posledně zmíněné země přijelo v roce 2019 52 tisíc lidí.

UNWTO zveřejnilo také data návštěvnosti z roku 2020, ten byl však značně ovlivněn pandemií covidu, proto třeba na Tuvalu stihlo dorazit jen 600 lidí.

Nejvíce lidí jezdí do Francie

A pokud byste pro jistotu chtěli znát i země, kam míří turistů vůbec nejvíce a bude možná lepší se jim vyhnout, tak na špici stojí Francie, kam v roce 2019 zavítalo přes 219 milionů lidí. Následují USA se 165 miliony, Čína, Španělsko, Mexiko, Itálie, Polsko, Maďarsko, Chorvatsko a Hongkong.

Luxus na kolejích? Nová cesta kolem světa po železnici láká na prvotřídní vlaky

Cestování
Nejméně navštěvované destinace světa (data z roku 2019)
1. Tuvalu (3700 turistů)
2. Marshallovy ostrovy (6200 turistů)
3. Niue (10 200 turistů)
4. Kiribati (12 tisíc turistů)
5. Federativní státy Mikronésie (18 tisíc turistů)
6. Montserrat (19 300 turistů)
7. Šalamounovy ostrovy (29 tisíc turistů)
8. Svatý Tomáš a Princův ostrov (34 900 turistů)
9. Komorské ostrovy (45 tisíc turistů)
10. Guinea-Bissau (52 tisíc turistů)
Zdroj: UNWTO

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do exotických zemí, Zájezdy do Afriky

Reklama

Výběr článků

Načítám