Hlavní obsah

Svitavský mechanický betlém se vyloupl zpět do původní krásy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuvěřitelných 15 metrů má Velký svitavský mechanický betlém. V celé této délce se pohybují figurky, poháněné 62 pohybovými mechanikami. Betlém, který oživuje 665 figur a budov, však nemá jednoho tvůrce.

Foto: MÚ Svitavy

Deset let trvalo restaurování mechanického betléma ze Svitav.

Článek

Na jeho vzniku se podílela řada svitavských řezbářů, betlémářů i malířů 19. a 20. století a vznikal postupně v průběhu téměř 150 let. Nejstarší exponáty jsou datovány rokem 1826, nejmladší rokem 1942.

V posledních letech prošel rukama restaurátorů a v neděli bude poprvé v novém lesku představen v Městském muzeu a galerii na vernisáži vánočních výstav.

Jeho jádro tvoří několik betlémů, které ve městě zůstaly po odsunu německého obyvatelstva po druhé světové válce. Skončil v muzeu, ale byl ve špatném stavu. Dokonce byl ze Svitav odvezen a hrozilo, že zůstane v některém z větších muzeí nebo zanikne. Nakonec se ale i díky zájmu veřejnosti do města vrátil.

Nové muzeum

„S rekonstrukcí jsme začali v roce 2012, kdy se betlém po dlouhých a složitých jednáních, která trvala více než 20 let, konečně přestěhoval do Svitav. Další úspěch přišel v roce 2015, kdy byl prohlášen kulturní památkou České republiky,“ uvedla kurátorka a bývalá ředitelka muzea Blanka Čuhelová a připomněla, že betlém byl po návratu opravdu ve velmi špatném stavu.

Adventní čas vyplní na jihočeských památkách koncerty, divadlo i výstavy

Tipy na výlety

„Na mnoha předmětech chyběly části, které bylo nutno dořezat, byla odřena zcela nebo alespoň zčásti polychromie, předměty byly v průběhu let necitlivě přemalovávány, zůstala pouze torza mechanik,“ vyjmenovala Čuhelová.

Svitavám se v minulosti přezdívalo pro jejich betlémářskou tradici Město betlémů. Navázat na tento odkaz má Muzeum mechanických betlémů, které by tu mělo vzniknout v budově vedle Ottendorferovy knihovny. Samozřejmě hlavním exponátem bude tento betlém.

„Muzeum by mělo být dokončeno v roce 2027. Čeká nás tedy dalších pět let náročné práce, ale věříme, že se podaří tento náš sen naplnit a Velký svitavský mechanický betlém se přemístí do samostatného objektu, kde bude vystaven celoročně,“ doplnil ředitel svitavského městského muzea Hynek Stříteský.

Doplnil, že betlém spolu s prezentací dalších mechanických betlémů i tematickou dětskou hernou vytvoří jedinečné místo představující příběh betlémářství jako živého řemesla. Až do slavnostního zahájení provozu v nových prostorách budou moci Svitavané i návštěvníci města každý rok zhlédnout betlém v městském muzeu vždy během vánočních výstav.

Advent otevře na Vysočině hrady a zámky

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Městské muzeum a galerie města Svitavy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám