Hlavní obsah

Advent otevře na Vysočině hrady a zámky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blížící se advent opět na chvíli otevře brány mnohých zámků a hradů na Vysočině. Pohádková Telč sice letos musí prostory zámku pro jakékoli akce včetně tradičních oželet, zcela novou příležitost ale naopak nabízejí třeba v Náměšti nad Oslavou.

Foto: Facebook zámku JnR

Zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou se před Vánocemi na jeden víkend budí tradičně a lidé už akci vyhlížejí.

Článek

Za vánoční atmosférou v pohádkových kulisách se bude možné začít vydávat po celé Vysočině už od nadcházejícího víkendu. Jednu z prvních příležitostí nabídne státní zámek v Náměšti nad Oslavou. V neděli 27. listopadu zahájí v náměšťské zámecké knihovně jedinečný koncert. Cappella Ornamentata tu představí Adventní mariánské nešpory z doby kolem roku 1650 v dobové interpretaci a na kopie historických nástrojů.

Náměšťský zámek ale letos přichází i s novinkou pro širší publikum: v rámci společné akce více pořadatelů s názvem Kouzelné Vánoce otevře 17. prosince k prohlídkám vánočně nazdobený apartmán hraběte Haugwitze. Je však nutné se předem rezervovat, každý z celkem šesti termínů má k dispozici pouze 15 míst.

Zahraničních turistů bylo na jihu Čech méně, domácí šetřili

Cestování

K prohlídkám zve i zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou. Zde jde o tradiční dvoudenní akci s bohatým programem Vánoce na zámku, pořádanou v sobotu a v neděli 10. a 11. prosince. V interiérech je přichystána výstava Vrbnové slaví Vánoce, upomínající na někdejší vlastníky zámku, prohlídku doplní kostýmované scénky.

Připomenou historii adventu

V Telči se letos výjimečně nedostanete ani na nádvoří. „V prostorách zámku letos nebude ani jarmark, ani živý betlém,“ připomněla Lucie Norková ze správy zámku finišující rekonstrukci.

Do vánočního programu města se naopak hbitě zapojil soukromý zámek ve Světlé nad Sázavou, který na konci letošního léta změnil majitele. Nový už stačil potvrdit, že slibovaný ještě větší prostor pro veřejnost myslí vážně. Akce tu budou na nádvoří či v Rytířském sále každou adventní neděli, v jejich rámci budou v nabídce i prohlídky zámku. O třetí a čtvrté adventní neděli zpestří program vánoční jarmark.

O všech adventních sobotách a nedělích zve k prohlídkám ve vánočně vyzdobených interiérech také hrad Kámen. Připomínat tu budou historii adventu a Vánoc, návštěvníci se mohou těšit i na zdobení perníčků, vánoční hradní punč, betlémy a tematický kvíz. V případě tohoto hradu možná půjde o poslední příležitost k návštěvě: očekává se totiž jeho několikaletá rekonstrukce a čeká se jen na rozhodnutí o dotaci.

Na hradních nádvořích v Ledči nad Sázavou přichystali na 5. prosince mikulášskou nadílku, na třetí adventní neděli (11. 12.) tradiční vánoční jarmark. Vánočnímu jarmarku se postará o romantické kulisy i hrad Lipnice nad Sázavou, a to v sobotu 10. prosince. V předvečer Štědrého dne (23. 12.) tu lipnický pěvecký sbor zazpívá koledy a zájemci se budou moci přidat.

Pardubický zámek ukrývá slavnou vrtkavou Štěstěnu

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám