Hlavní obsah

Jako před pandemií. Návraty z EU do Česka jsou bez omezení

Od páteční půlnoci se změnila pravidla pro návrat českých občanů do vlasti. Při cestách z Evropské unie již neplatí žádná omezení a situace se vrací do doby před pandemií. Znamená to, že se již nevyžaduje potvrzení o očkování či testy, není ani nutné vyplnit příjezdový formulář. Na svých stránkách o tom informuje ministerstvo zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bezproblémový návrat do ČR se nevztahuje jen na země sedmadvacítky, ale také na některé další evropské státy. Jsou to Andorra, Island, Lichtenštejnsko, Monako, Norsko, San Marino, Švýcarsko a Vatikán.

Při návratech ze zemí mimo EU mají Češi starší 12 let nadále povinnost vyplnit příjezdový formulář, pokud necestují individuální dopravou. Nutné je také předložit potvrzení o očkování, negativní výsledek PCR či antigenního testu nebo certifikát o prodělání nemoci.

„Osoby s ukončeným očkováním, osoby s prodělaným onemocněním covid-19 a děti do dovršení věku 12 let nemusí absolvovat testy před cestou ani po návratu,“ píše ministerstvo zahraničí na svých stránkách.

Vietnam i Nový Zéland. Světové destinace se otevírají turistům

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám