Hlavní obsah

Šumavský Špičák zdraží skipasy téměř o pětinu

Celodenní skipas na Špičáku, v největším sjezdařském areálu železnorudské části Šumavy, bude stát v nastávající sezoně 890 korun, loni to bylo o 140 korun méně. Poněkud ušetří ti, kteří si jej koupí přes e-shop, tam vyjde na 846 korun.

Foto: Profimedia.cz

Lidé si na Špičáku za skipasy připlatí (ilustrační foto).

Článek

„Zvedly se všechny vstupní náklady,“ upozornil Vladimír Kasík, ředitel společnosti Ski&Bike Špičák. „Například plyn, kterým vytápíme všechny tamní objekty, podražil šestinásobně a z půlmilionové faktury je třímilionová. Za všechno platíme x-násobky loňských cen, od náhradních dílů, pohonných hmot, které meziročně zdražily o více než sto procent, až po nutný servis a oblečení pro personál,“ konstatoval Kasík.

Restaurace má skluz

Dětský celodenní skipas vyjde u pokladen na 640 korun, rodinný pro dva dospělé a neomezený počet ratolestí stojí 2155 korun. Podle Kasíka ze stejné společnosti lze při nákupu přes internet ušetřit v průměru pět procent. „Loni se takto prodala necelá třetina skipasů, ale u celosezonních jich bylo skoro sedmdesát procent,“ uvedl Kasík.

O lyžování na Lipně je už nyní velký zájem

Cestování

Středisko investovalo do rozvoje areálu během letošního roku přes 45 milionů korun, z toho čtyřicet milionů spolkla stavba nové víceúčelové budovy. „Bude zde půjčovna lyžařského vybavení, servis a také úschovna s vyhřívanými skříňkami – trochu jsme se tak přiblížili vysněným podmínkám z alpských středisek, lidé si už nebudou muset schovávat batohy a boty pod přístřešky,“ poznamenal Kasík. Gratis to ale nebude, celodenní pronájem skříňky vyjde minimálně na stovku.

Dosavadní prostory staré špičácké provozní budovy dostane k dispozici zdejší lyžařská škola. „Předtím měla pro sebe čtyři metry čtvereční, teď jich bude 120 s dětským koutkem, místem pro odpočinek dětí i instruktorů, s posezením pro rodiče,“ podotkl Kasík.

Restaurace, která měla začít fungovat v patře nového objektu, se oproti předpokladům otevře až na léto. „V září, v době, kdy se dělaly betonové podlahy, propršelo šestadvacet z třiceti dnů. Barák je vlhký, netroufli jsme si tam dát požadovaná dřevěná ostění,“ vysvětlil Kasík. Celá stavba, jejíž součástí bude i osm bytů, vyjde na 86 milionů korun.

Společnou cestou?

Špičák kooperuje s železnorudskými sjezdovkami Belveder a Nad Nádražím. Podle krajského radního pro cestovní ruch Libora Picky (STAN) by ale byl ideální společný skipas pro celé železnorudské údolí doplněný i o Kašperské Hory a Hartmanice.

„Funguje to jinde, mohlo by to fungovat i tady. Kraj může nabídnout marketingovou a případně i finanční pomoc,“ sdělil Picka, podle něhož by se však musela otupit vzájemná řevnivost dotčených zimních středisek. „My to podporujeme všemi deseti, já se o to snažím už třicet let,“ řekl Právu Vladimír Kasík.

Sbírá lyže, v Rejvízu si otevřel muzeum

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám