Hlavní obsah

Středomoří má své Tahiti: Džerbu

Právo, Karolina Kudynová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tuniském ostrově trvá sezóna až do listopadu. Moře zde má ještě v říjnu azurovou barvu a šestadvacet stupňů. Každoročně si sem jezdí odpočinout a načerpat sluneční energii tisíce Čechů.

Článek

Ostrov nazývaný také středomořské Tahiti dává možnost mnoha krásných zážitků a odpočinku na dlouhých zlatavých písečných plážích až do konce listopadu a v některých hotelích až do počátku prosince. Na podzim, kdy je v Evropě již sychravo a zamračeno, je zdejší moře stále ke koupání a slunečné počasí je také téměř jistotou.

Ideální pro děti

Pozvolný vstup do moře, které je v dosahu plavců maximálně dva metry hluboké, a písečné pláže činí z ostrova Džerba ideální místo pro menší děti. Ty si mohou hrát a užívat moře v bezpečí, aniž by se rodiče báli, že se někde zraní. Možnost projet se na pláži na koni nebo velbloudech, podívat se na delfíny při projížďce na moři, zkusit parasailing nebo vodní lyže.

Také stojí za to si alespoň jednou přivstat na východ slunce. Po úsvitu se do půl hodiny vyhoupne oranžová koule nad obzor. Po ránu je moře klidné, čistší a chladnější. Romantická je i noční procházka po pláži. Hvězdy jsou vidět za šumění moře od jednoho horizontu přes druhý.

Čechů přibývá

Tunisané v hotelu, průvodci i prodejci na tržišti potvrdili, že Češi jsou pro ně novou významnou klientelou, a proto se učí česky. Po Francouzích, Švýcarech a Němcích jsou Češi čtvrtí nejpočetnější, kteří na Džerbu jezdí. Například Marie z Brna sem s rodinou jezdí třikrát do roka a byla tu už dvacetkrát.

V Tunisku si dozajista pochutnáte. Zelenina, ryby, kuskus, italská kuchyně. V místních podmínkách je poměrně těžké pěstovat zemědělské plodiny, a tak věřte, že to, co vám v hotelu nabídnou, je to nejlepší, co mají. A jsou moc rádi, když jim jejich snahu pochválíte.

Srdce místních lidí si jistě získáte, když se naučíte alespoň pár základních arabských slovíček, pozdravy, poděkování atd. A oni se na oplátku rádi dozvědí něco více z češtiny od vás.

Ačkoli je tu život poměrně těžký, Tunisané se usmívají a rádi žertují. Člověk si pak někdy uvědomí, jak zbytečně vážně svět my Evropané bereme, a jak se ochuzujeme.

Ježišmarjá!

Jak vlastně sami mluvíme, ilustruje skutečnost, že jedním z prvních českých slov, které od místních uslyšíme, je zvolání: Ježišmarjá. Určitě si ani neuvědomujeme, jak často ho používáme. Arabové mají mimořádnou schopnost zapamatovat si odposlechnutá slovíčka a s turisty se díky tomu domluví kromě francouzštiny minimálně třemi jazyky - v hotelu, v obchůdcích i na pláži.

Jsou i poměrně velkorysí. Prodávat zboží je pro ně nejen zdroj obživy, ale i zábava, a smlouvání sport, tak se nenechte a smlouvejte, co to dá.

Mladé slečny mohou počítat s tím, že se budou těšit bohaté a stálé přízni mnoha mužů. Některé Evropanky jezdí do těchto zemí užívat si nezávazného sexu s přitažlivými domorodci a ti mají často dojem, že o to stojí každá. Proto je vhodné dát výrazný signál, že je dívka opravdu jen na dovolené. Vyvarujete se zbytečnému nedorozumění. Někteří jsou otravní, tam je nejlépe usmát se a ignorovat je, ale mnozí mají také svou důstojnost a zachovají mez, kterou vytyčíte.

Na pláži je třeba počítat s tím, že vás pod slunečníkem budou po celý den oslovovat potulní prodejci a nutit vám své zboží. Nejlepší je jejich úsilí ignorovat. Někdy pomáhá dát si šátek přes hlavu a dělat, že tam nejste.

Síť hotelů zhoustla

Ráz ostrova se velmi změnil po roce 2000 výstavbou nových hotelů. Nyní již prázdné úseky pláží najdete výjimečně, a tak absolutní soukromí na pláži nehledejte. Stačí se však projít pár set metrů za hotel a otevře se před vámi místní život mezi nízkými bílými budovami, palmami, všude jen písek a občas ve stínu odpočívající velbloudi a koně.

Před patnácti lety stálo na plážích tuniského ostrova jen několik hotelů. Nyní jich je více než sto.

Masivní rozvoj turistiky nejen tady, ale v celém Středomoří během let způsobil, že moře již není průzračně čisté. Avšak na středomořské poměry je to na Džerbě zlaté.

Rady a doporučení na cestu
Ostrov Džerba leží u pobřeží na jihu Tuniska. Má kolem 120 000 obyvatel, jeho rozloha je 520 km2. Na ostrově je několik vesnic a podél severního pobřeží hotelové komplexy tvořící souvislé osídlení. Ve vesničkách lze koupit různé "místní" zboží jako třeba textil, keramiku nebo stříbro. Na Džerbě je několik zavlažovaných golfových hřišť. Sady s olivovníky a datlovými palmami jsou zavlažovány vodou z podzemních zdrojů. Ostrov je spojen s pevninou silnicí. V mělkém moři ji vybudovali už Féničané a Římané. Nyní se jezdí po moderním náspu západně od starověké silnice. V Houmt Souk, největším městě ostrova, stojí u moře španělská pevnost Bourj el Kebir, což znamená Velká pevnost. Byla postavena převážně v 15. století a měl v ní základnu i slavný pirát Barbarossa. V druhém největším městě Midoun se každé úterý koná tradiční berberská svatba, barvité divadlo pro návštěvníky. Guellala je centrem výroby keramiky. Hrnčířům se dá koukat pod ruce a podívat se na vypalování v peci.
VÍZA: Jedete-li s CK, víza do Tuniska nepotřebujete. V letadle dostanete kartičku, kam vyplníte cestovní údaje - jméno, adresu, jméno hotelu, číslo pasu a datum jeho platnosti. Na individuální cestování ostrov příliš vhodný není. Platnost pasu musí přesahovat datum návratu minimálně o tři měsíce.
MĚNA: Platí se zde tuniským dinárem. 1 euro = 1,66 TND. Peníze můžete vyměnit na letišti nebo v hotelu za stejný kurs. Dostanete stvrzenku. Pokud vám na konci pobytu zůstanou dináry, po předložení dokumentu vám peníze vymění zpět. Je zakázáno místní měnu vyvážet.
JAZYKY A OBCHODOVÁNÍ: Francouzština je z cizích jazyků nejrozšířenější, ale domluvíte se i anglicky a německy. Na českou klientelu jsou zařízení. S průvodcem CK se domluvíte česky. V hotelu na recepci hovoří anglicky, německy, francouzsky i italsky. Potěší vás i českým pozdravem Ahoj, jak se máš? Němčinu využijete na pláži při handlování o rozmanité zboží nebo pokud pojedete na výlet lodí, na velbloudu nebo na koni. Budete-li na pláži smlouvat o ceně za projížďku na velbloudu, nebo koni, nákupu písečné růže, ametystu, šátku, krevet nebo ovoce, můžete-li, zvolte raději němčinu. Mnozí turisté se ale domluví rukama nohama ku vzájemné spokojenosti. Typické jsou výrobky z velbloudí kůže a dekorativní krabičky z olivového dřeva zdobené perletí, peněženky, vzdušné oblečení, vodní dýmky, ale i hudba, koření nebo čerstvé arašídy (1 kg za 2,2 dináru). Po ostrově se můžete pohybovat autobusem, taxíkem nebo na velbloudu, pokud si domluvíte individuální výlet s některým z velbloudářů na pláži.
ČAS: Let trvá tři hodiny. Časové pásmo je stejné jako v ČR. Ručičky hodinek není třeba posouvat.
JÍDLO A PITÍ: Severoafrické klimatické podmínky jsou pro pěstování plodin náročné. Přesto se můžete těšit na zeleninu (rajčata, zelí a mrkev), tradiční kuskus na arabský způsob, na své si přijdou hlavně milovníci oliv. Ty místní jsou plné afrického slunce a méně kyselé než ty, na které jsme zvyklí ze zatavených sáčků. Vhodným suvenýrem je olivový olej prvotřídní kvality. V Tunisku se daří i vinné révě, především červeným odrůdám. Horké klima z nich pomáhá vytvářet specifická vína, která jsou spíše sušší. Velmi zajímavá jsou tuniská vína růžová, chuťově podobná červeným. Mohou být netradičním suvenýrem. Máte zde také jistou, že jídlo je zdravé, přírodní, bez chemických přídatků a přihnojování. Z masa je nejběžnější jehněčí a ryby.
WWW STRÁNKY: www.invia.cz, www.sopka.cz, www.eximtour.cz, www.mzv.cz, www.tourismtunisia.com, www.tunisiaonline.com.

Reklama

Výběr článků

Načítám