Hlavní obsah

Španělské pobřeží čeká invaze medúz, varují odborníci

Španělské pobřeží podle odborníků zaplaví medúzy. Odvolávají se na poměrně suchý podzim i jaro, vysoké teploty a větrné proudy. Podle oceánografů letos oblast zaplaví pravděpodobně mnohem více medúz než v minulých letech, upozornil na to španělský deník El Mundo.

Foto: Profimedia.cz

Letošek byl rovněž ideální pro reprodukci těchto bezobratlých živočichů.

Článek

V uplynulých dnech velké množství medúz v několika vlnách připlulo k pobřeží Costa del Sol, kde ztěžují nejen koupání. Ve stanicích první pomoci rozesetých po celém pobřeží musely být ošetřeny kvůli žahnutí už tisíce lidí.

"Proudy způsobují, že se medúzy přibližují k břehům, vliv na to ale měla i skutečnost, že to je suchý rok, a proto řeky přivádějí méně vody do moře," vysvětluje oceánograf Ricardo Aguilar. V letech, kdy prší, voda z řek přitéká k pobřeží, kam přináší sladkou vodu, "kterou medúzy nemají rády". Avšak nedostatek srážek v letošním roce způsobil, že na pobřeží nepřitekla takřka žádná voda, a proto medúzy připluly až blízko k pobřeží.

Větrné proudy směřují k pevnině

Letošek byl rovněž ideální pro reprodukci těchto bezobratlých živočichů. "Vysoké teploty, příhodné proudy a suché roky vytvářejí dokonalý koktejl pro populační explozi medúz i pro to, aby dorazily do oblastí koupání," zdůrazňuje Aguilar.

Teplotní faktor a větrné proudy, které směřují z moře k pevnině, potvrzuje jako příčinu nárůstu počtu medúz rovněž biolog Josep Maria Gili. "Medúzy připlouvají ve velkém množství k pobřeží, když slunce pobřežní vody zahřívá, takže jejich teplota se blíží té ve vodách oceánu. Takhle se vody dobře mísí a medúzy připlouvají zachycené větrnými proudy," říká Gili.

V posledních letech medúzy sledovaly stejný vzorec, kdy se mají objevit ve Středozemním moři: nejprve u Katalánska a Baleárských ostrovů a pak se přesouvají na jih. Nicméně letos připlula hejna medúz ke všem pobřežím takřka simultánně.

Medúza je potravou mnoha živočichů

Aguilar rovněž připomněl, že v posledních desetiletích se objevují podmínky "stále vhodnější pro medúzí explozi", například mizí predátoři a naopak "výlevky", jimiž se dostává voda z pobřeží do moře, produkují výživu pro tyto mořské živočichy.

Medúzy nicméně plní také důležitou úlohu v zachování mořských ekosystémů. "Mnohé mořské druhy se medúzami živí, počínaje mořskými želvami přes racky až po tuňáky. V létech, kdy dochází k populační explozi medúz, jsou pro moře jako mana z nebe, jelikož se medúzami živí mnoho živočišných druhů," vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám