Hlavní obsah

Španělská Sevilla ztichne, nová nařízení zakazují venkovní hluk

Sevilla

Jak celodenní horko ustupuje večernímu větříku, španělská Sevilla se probouzí. Vzdálené kvílivé tóny zpěváků flamenka se mísí s radostnými výkřiky seniorů zabraných do partie domina. Návštěvníci barů se přesouvají ven na chodník, kde nad skleničkou hlučně probírají uplynulý den. Nyní si ale město, které tak miluje zábavu, snaží prosadit trochu klidu a míru.

Foto: Profimedia.cz

Sevillské bary budou muset respektovat nové nařízení.

Článek

Městští radní přijali celou škálu pravidel, jejichž cílem je toto hlučné město utišit. Zakázali řadu aktivit, od hraní domina na venkovních terasách barů a kaváren až po zpěv na ulici.

"Snažíme se najít rovnováhu mezi právem obyvatel na odpočinek a rozvojem ekonomických aktivit města," řekl novinářům městský radní Maximiliano Vílchez.

Místní obyvatelé už celé roky vyzývají město, aby proti hluku zakročilo. V petici předané loni se více než 4000 Sevillanů ptalo: "Umíte si představit, jaké to je, když vám 100 lidí ječí pod okny při sledování fotbalového zápasu? Naše děti mají špatné výsledky ve škole. A my jsme už ráno unavení, když odcházíme do práce."

Směřováno na bary

Nová pravidla se podle listu The Guardian soustřeďují na stovky sevillských barů a kaváren, kde jsou hosté pravidelně zvyklí pobývat venku. Kdokoli, kdo bude od nynějška na ulici "příliš hlasitě" hovořit, riskuje, že dostane pokutu. Ta hrozí i majitelům barů, kteří dají na venkovní terasu televizi, ale i těm, kdo budou obsluhovat zákazníky stojící na ulici.

Návštěvníci barů už nebudou smět obracet do sebe pivo venku před podnikem, anebo si ven vytáhnout židli a usadit se na chodníku. Pokuty pro ty, kdo budou přistiženi při nepovoleném chování, sahají od 300 do 300 000 eur (asi 8250 až 8 250 000 Kč).

Terčem se stali také řidiči automobilů. Zakázáno je od nynějška například přehrávat hlasitou muziku za jízdy, houkání alarmu delší než tři minuty či zbytečné "túrování" motoru.

Existují výjimky

Mnoho obyvatel ovšem tvrdí, že nová opatření v boji proti hluku ve městě nejdou dost daleko. Karaoke bary a noční kluby mohou pořád stát nedaleko domů a nebyla přijata ani žádná nařízení, která by se snažila hluk v těchto klubech regulovat, uvedli na svém blogu členové skupiny Sevilla Sin Ruidos Ya (Sevilla nyní bez hluku).

Výjimku přitom dostala také náboženská procesí, dubnový veletrh či různé průvody.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Někteří radní hlasovali proti novým opatřením, především kvůli nejasnostem ohledně toho, jak budou prosazována. V mnoha případech bude posouzení záležet na policistech, kteří ale nemají přístroje na měření hladiny hluku. Proto budou muset sami odhadnout, zda je daná aktivita příliš hlučná, anebo ne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám