Hlavní obsah

Katalánsko pokutovalo Airbnb, nelegálně zprostředkovává ubytování turistům

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda v Katalánsku uložila pokutu 30 tisíc eur (820 tisíc korun) internetovému portálu Airbnb za to, že zprostředkovává turistům ilegální ubytování. Pokud nabídky nestáhne, samospráva hodlá zablokovat přístup na jeho stránky z Katalánska. Píše o tom španělský deník El País.

Foto: Profimedia.cz

Barcelona

Článek

Kalifornská společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování cestovatelů v soukromí ve 34 tisících městech 190 zemí světa, je v hlavním městě Katalánska Barceloně velmi populární. Jejích služeb využívá množství lidí například v době konání každoročního kongresu mobilních technologií.

Ačkoli se Airbnb již dříve ocitla v hledáčku úřadů v New Yorku, Québeku nebo Amsterodamu, je to poprvé, kdy čelí hrozbě sankcí na území Evropské unie, uvedl list.

Nejbohatší španělský autonomní region prosperuje i díky cestovnímu ruchu a platí zde přísná pravidla. Pokud chtějí soukromníci pronajímat pokoje či domy turistům, musí se registrovat, splnit řadu podmínek, umožnit kontroly a také odvádět turistickou daň.

Pronajímat jde jen celý byt

Předpisy navíc dovolují pouze pronájem kompletních apartmá či domů, nikoli pouze některých místností. Podstatou služby Airbnb je přitom ubytování v rodinách, takže ani v budoucnu v tomto směru podmínky nemůže splnit, píše španělský deník.

Úřady vyzvaly Airbnb, aby vadné nabídky okamžitě odstranila. Pokud to neudělá, podniknou kroky k tomu, aby se z žádné IP adresy v Katalánsku uživatelé nemohli k službě připojit. K tomu ale bude potřebovat spolupráci telekomunikačních operátorů, vůči kterým má jen omezené kompetence.

Není to poprvé, kdy se internetové služby a mobilní aplikace dostávají do střetu se zavedeným byznysem v zemi. Španělští taxikáři stávkovali na protest proti mobilní aplikaci na sdílení jízd autem, i zde úřady sáhly k pokutám. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám