Hlavní obsah

Smrt jako magnet na turisty. Do ospalého městečka v USA se jezdí mluvit s duchy

Novinky, Barbora Sirová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městečko Lily Dale, které leží na jihozápadě amerického státu New York, vypadá na první pohled jako celkem obyčejné předměstí. Dokonale zastřižené trávníky kolem upravených domů jsou obehnané bílými ploty, na ulicích se druží veselí občané. Od ostatních se ale v jednom liší. Jsou totiž asi poslední spiritualistickou komunitou na světě, možná i proto ji ročně navštíví tisíce turistů.

Foto: Profimedia.cz

Co je na Lily Dale zvláštního? Obyvatelé údajně umí komunikovat s mrtvými.

Článek

Možná si vzpomenete na tajemné seriálové městečko Twin Peaks nebo předměstí, na kterém se odehrávaly příběhy televizních Zoufalých manželek. Obě místa, kde hrdinové a hrdinky žili, vypadala na první pohled úplně obyčejně a nevinně. Nicméně, hned po zhlédnutí prvního dílu bylo divákovi jasné, že se tu děje něco zvláštního, že zkrátka místní obyvatelé nejsou tím, kým se zdají být.

I reálné městečko Lily Dale ve Spojených státech vytváří dojem klasické americké idyly. Je v něm dokonalý klid, jen pár ulic, v nich dva kostely a několik stálých obyvatel. Na rozdíl od ostatních je však Lily Dale zasvěceno komunitě hlásící se ke spiritualistickému náboženství a téměř všichni místní umí podle všeho komunikovat s duchy zemřelých lidí.

Nevykládáme tarot. Jsme uznávaným náboženstvím USA.
Susan Glasierová, výkonná ředitelka místního shromáždění

Celé Lily Dale je ohraničeno a nezasvěcení se sem dostanou pouze za poplatek. „Lidé sem přicházejí z různých důvodů,“ řekla v rozhovoru pro Huffington Post Susan Glasierová, výkonná ředitelka místního shromáždění. „Chodí na individuální čtení, workshopy nebo prostě jen tak. Je tu krásně.“

Spiritualismus jako fenomén

Nicméně, nejčastěji sem návštěvníci jezdí právě proto, aby si mohli pohovořit s duchy svých blízkých. Tuto možnost jim zprostředkovávají takzvaná duchovní média, osoby, které se s mrtvými dokážou spojit. Žije jich tu asi 40 a pracují nezávisle na sobě za vlastní ceny. Místní představenstvo je přijímá na základě testů, kterými prokazují své schopnosti.

Foto: Profimedia.cz

Stálých obytel není mnoho. Všichni ostatní musejí za vstup do městečka platit.

„Nevykládáme tarotové karty, nečteme z čajových lístků, jsme uznávaným náboženstvím Spojených států amerických. Odvrácenou stranou spiritualismu je pouze to, že bylo vždy velmi snadné jej napodobovat,“ tvrdí Glasierová.

Spiritualistické komunity jsou v dnešní moderní době vzácné, v polovině 19. století byly ale velmi populární. Celé spiritualistické hnutí započalo v New Yorku. Od počátku mělo mnoho kritiků, ale také tisíce příznivců, mezi něž se počítali i tací, od nichž byste to nejspíš nikdy nečekali.

Duchovnost prudce stoupla po Americké občanské válce, ve které v 60. letech 19. století předčasně umírali mnozí američtí muži. Jedním z nich byl i syn tehdejšího prezidenta Abrahama Lincolna a Mary Todd Lincolnové. Na jeho počest prý první dáma pořádala v Bílém domě spiritualistické seance, jichž se účastnila i samotná hlava Spojených států.

Foto: Profimedia.cz

Do Lily Dale zavítá každoročně kolem 22 000 lidí z celého světa.

Do Lily Dale přijede každoročně kolem 22 000 lidí z celého světa. Je tu několik duchovních míst, obchodů i restaurací.

Pokud byste se rozhodli duchařské městečko také navštívit, můžete se ubytovat v místním hotelu Maplewood. Jenom se nedivte, když se budou v noci ozývat zvláštní zvuky z chodby nebo vám někdo sebere peřinu, i když budete mít pokoj jen sami pro sebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám