Hlavní obsah

Skládku v Rusku proměnili na neotřelou galerii

Novinky, mšv

I skládka může být turistickým lákadlem. Tedy alespoň taková, jakou mají v ruském Irkutsku. Před deseti lety začal její šéf z odpadu, zejména kovového, tvořit umělecká díla, která dnes mohou obdivovat návštěvníci zcela zdarma, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Skládka v Irkutsku se proměnila v muzeum pod širým nebemVideo: AP

 
Článek

U vchodu září desítky soch rytířů. Stojí, sedí na koni nebo shlíží na příchozí ze strážních věží. Všichni jsou vyrobeni z odpadního kovového materiálu, který na skládce skončil. Právě kov byl důvodem, proč začal Aleksandr Rastorgjev vytvářet zrovna rytíře. „Byla doba, kdy lidé hojně vyhazovali pračky nebo žehličky. Říkal jsem si, že bych je mohl nějak využít a vytvořit něco s historickou tematikou,“ vysvětluje.

Jeho zápal byl tak nakažlivý, že se k němu brzy přidali i další zaměstnanci. Skládka nyní díky jejich společnému úsilí vypadá spíše jako středověká pevnost. Obklopují ji dřevěné hradby s branami, které stráží plechové vojsko. Nadto ale nadále plní svůj hlavní účel — pravidelně se na ni sváží odpad. „Nikdy nám nepomáhali žádní sochaři nebo umělci, a nikdy ani nebudou. Je to práce lidí, kteří zde pracují, a kteří si přáli pomoct. Když člověk něco dělá od srdce, promítne se to do výsledku,“ myslí si Rastorgjev.

Má ekologický rozměr

Jednu sochu trvá vyrobit týden až dva — záleží, kolik lidí se na ní zrovna podílí. Během deseti let jejich počet vzrostl natolik, že už neobvyklá středověká říše nedokáže ujít pozornosti veřejnosti. Skládku navštěvují lidé zdaleka.

„Zvěsti o tomhle místě se nešíří jen v regionu, ale po celém Rusku. Je skvělý nápad vytvořit něco hezkého z odpadu,“ myslí si turistka Jevgenija Romaškinovová. „Jsem tu poprvé a prožila jsem celou škálu různých pocitů. Byla jsem překvapená, udivená a samozřejmě i velmi zvědavá,“ řekla Aleksandra Tumanovová.

Uvnitř neobvyklé atrakce návštěvníci naleznou také slavné filmové hrdiny, postavy z pohádek nebo zkrátka věci, které lidé vyhodili. Jsou mezi nimi staré polaroidy, šicí stroje, hudební nástroje, lustry, televize a mnoho dalšího. Přestože neexistuje žádný soupis, kolik předmětů je v muzeu k vidění, předpokládá se, že se číslo blíží k tisícovce.

Myšlenka recyklace a znovuvyužití odpadu je navíc pro návštěvníky velmi lákavá. „Má to v podstatě ekologický rozměr. Ukazuje to, jak můžeme věci opět použít, což je pro nás v této době velmi důležité,“ tvrdí další z návštěvnic Julia Koškinovová.

Reklama

Výběr článků

Načítám