Hlavní obsah

Skládku se sklem změnila příroda v pestrobarevnou pláž

Novinky, mšv

Příroda si časem dokáže poradit se vším. Třeba i s odpadem po lidech. Pláž ležící u ruského zálivu Ussuri kdysi sloužila jako skládka prázdných lahví. V průběhu let však voda sklo vyhladila natolik, že z něj vznikly hladké oblázky v celém spektru barev. Krása Skleněné pláže nyní přitahuje návštěvníky.

Foto: Profimedia.cz

Z odpadu vytvořily mořské vlny turistickou atrakci. Ilustrační foto

Článek

Pláž, která leží zhruba 30 minut jízdy od Vladivostoku na pobřeží Pacifiku, sloužila za dob Sovětského svazu jako obyčejná skládka pro prázdné lahve od vodky, vína, piva či šampaňského. Kvůli množství roztříštěného skla bylo nemožné a především nebezpečné na ni vstoupit. Příroda se ovšem s odpadem vypořádala po svém. Neúnavné mořské vlny kusy skla vyhladily do pestrobarevných oblázků.

Místo vstoupilo ve známost jako Skleněná pláž a dnes je dokonce ruskými úřady chráněno jako přírodní rezervace. Není se čemu divit, za slunečného dne rozehrávají oblázky pozoruhodnou duhovou podívanou, která přitahuje mnoho návštěvníků. Za teplých letních dní se sem mnozí jezdí rekreovat a koupat v moři.

V zimě turisté naopak obdivují kontrast bílého sněhu a barevných oblázků. Podle portálu Siberian Times je pláž v zimě dokonce mnohem hezčí než v létě, tehdy totiž spektrum barev skutečně vynikne.

Ruská Skleněná pláž ale rozhodně není unikátní. Podobný osud měla také pláž v Kalifornii, která vznikla obdobným způsobem. Původně byla také skládkou a příroda místo časem změnila na vyhledávanou turistickou atrakci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám