Hlavní obsah

Ze skládky se stal velký poklad - pláž ze skleněných oblázků

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příroda je mocná čarodějka. Přesvědčili se o tom obyvatelé městečka Fort Bragg v Severní Kalifornii. Oči přechází nad obrovským množstvím obroušených kusů sklíček, jako by je sem přivezlo několik nákladních aut. Čímž nejsme daleko od pravdy - právě zde měli místní obyvatelé skládku.

BEZ KOMENTÁŘE: Skleněná pláž v americké Kalifornii

 
Článek

Malé děti nosí na pláži rodičům drahé poklady. "Maminko, podívej se na ten kamínek, jak se proti slunci leskne! To je určitě drahokam!" "Ale jdi ty, vždyť je to jen obroušený kousek skla," konejší malou holčičku maminka. V Severní Kalifornii najdete právě takovou pláž, která je pokrytá omletými kousky skla.

Pod okrajem útesů se tak na zemi leskne tisíce barevných sklíček, jež omývá příliv. Smaragdová, okrová, jantarová a rubínová vám září pod nohama. Pro někoho může být pláž jako obrovský kaleidoskop, ale narazíte zde také na kusy železa či řasy. Kuchyňský talíř či poklice od aut naznačují, že historie tohoto místa nezačínala úplně slavně.

Z útesů shazovali sklo, někdy i celá auta

Do první poloviny 20. let vyhazovali místní z útesů na pláž odpadky jako sklo, kuchyňské spotřebiče a někdy i auta. Půdu vlastnila společnost Union Lumber Company, obecně se místu říkalo skládka, napsal server CNN.

Foto: Profimedia.cz

"Skoro pořád zde plál oheň, zmenšoval tak hromadu odpadků. To vysvětluje, jak mohly vzniknout porcelánové desky," vzpomínal Wibur Lawson (83 let) z Historického spolku Fort Bragg - Mendocino Coast. Vzpomínal, jak si tam ve 30. letech chodil hrát. Povídá se, že tu bývávala továrna na skleněné lahve, ale to není pravda.

Ze skládky je státní park

Až v roce 1967 zakročila společnost North Coast Water Quality Board a úřady okolí uzavřely. Voda začala konat své dílo - pláž se skleněnými oblázky. Místo se stalo rájem pro malé i velké průzkumníky ale i pro skupinky vědců.

Skleněnou pláž o 150 000 metrů čtverečních koupila roku 2002 Soustava kalifornských národních parků. Nechali ji vyčistit a dnes je součástí státního parku MacKerricher.

Reklama

Související témata:

Související články

Pět nejdražších soukromých letadel na světě

Už při samotné myšlence na létání se některým jedincům dělá špatně, při nápadu koupit soukromé letadlo si asi rovnou poklepou na čelo. Přesto existuje početná...

Výběr článků

Načítám