Hlavní obsah

Skiareály Harrachov a polské Jakuszyce má propojit cesta

Příhraniční lyžařská střediska Harrachov a Sklarzska Poręba – Jakuszyce má propojit přeshraniční cesta pro pěší turisty, horská kola i běžkaře. „Cílem je, aby tu lidé, kteří se budou přesouvat z jednoho sportovního areálu do druhého, nemuseli zčásti chodit po mezinárodní silnici E65. Musíme je dostat pěšky sem i tam,“ řekl starosta Harrachova Tomáš Vašíček (SNK – Změna pro Harrachov).

Foto: Dolnoslezské centrum sportu Jakuszyce

S moderním sportovním areálem Sklarzska Poręba – Jakuszyce (na snímku) bude Harrachov propojen stezkou.

Článek

Stezka by podle něj měla mít na české straně 3,5 kilometru, zčásti ale využije starou celní cestu. Nově vybudovat by tak podle Vašíčka bylo potřeba jen zhruba 800 metrů. Stejně dlouhý úsek mají připravit i Poláci na své straně. Stezka má být pět a půl metru široká, aby po ní projela rolba na úpravu běžkařských tratí.

„Je to něco, co může být pro Harrachov důležité. Spojení s Polskem sem může přivést další návštěvníky,“ míní starosta. Stezka má také pomoci sportovním snům a plánům, které rozvíjejí lidé na obou stranách hranice.

„Kontakty i spolupráce s Poláky jsou výborné. Oni mají v Jakuszycích skvělý a luxusní areál pro běžkaře nebo biatlonisty, u nás jsou zase skokanské můstky i areál pro sjezdové lyžování. Oni i  my sníme o velkých sportovních akcích, které by propojily naše areály. K tomu ale potřebujeme vybudovat tuto stezku, nemůžeme kvůli lyžařům nebo cyklistům zastavit provoz na mezinárodní silnici,“ uvedla Hana Veselá, mluvčí harrachovské radnice.

Nástupní místo na magistrálu

Harrachov už o vybudování cesty jednal s představiteli polské obdoby Ředitelství silnic a dálnic. Obě instituce dokonce v září uzavřely společné memorandum, v němž se k přípravě záměru zavázaly.

„Poláci už s přípravou začali a projektují, my se teprve scházíme,“ řekl starosta Vašíček o připravenosti záměru na české straně. Téma česko-polské stezky chce podle svých slov otevřít na lednovém jednání s libereckým hejtmanem, kde chce požádat o to, aby Liberecký kraj záměr podpořil.

V Harrachově je areál pro sjezdové lyžování a jedno z nástupních míst pro běžkaře na Krkonošskou magistrálu, město také dlouhodobě usiluje o obnovu areálu místních skokanských můstků. V Jakuszycích, ležících jen pár stovek metrů za česko-polskou hranicí, vyrostl v posledních letech moderní sportovní areál s celoročním využitím zhruba za miliardu korun. Přímo u areálu zastavuje vlak jedoucí na trase Liberec–Harrachov– Sklarzska Poręba.

Francouzský skiareál jako první v Evropě zakázal kouření na sjezdovkách

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám