Hlavní obsah

Francouzský skiareál jako první v Evropě zakázal kouření na sjezdovkách

Francouzské lyžařské středisko Le Gets se o víkendu stalo prvním evropským skiareálem, kde je zakázáno kouření na sjezdovkách či v lanovkách. Informuje o tom server Independent. Pro kuřáky je nicméně v obci vyhrazeno několik zón, kde si i nadále mohou zapálit. Cílem zákazu je snížit množství odpadu, zejména nedopalků, které často končily ve sněhu.

Foto: Profimedia.cz

Ve francouzském středisku Le Gets si kuřáci zapálí jen na vyhrazených místech.

Článek

Zákaz začal v letovisku, které se nachází ve francouzském departementu Haute-Savoie, platit v sobotu. Plánem bylo udělat ze skiareálu beztabákovou zónu, a to kvůli zmíněnému znečištění krajiny.

„V roce 2022 jsme během dne Clean Mountain (čistá hora) posbírali více než 3000 cigaretových špačků na svazích a v obci,“ uvedl skiareál. Podle vedení letoviska skončí ve francouzské přírodě ročně 20 až 25 tisíc tun nedopalků.

Od soboty je ve skiareálu vyhrazeno pět kuřáckých zón, kde si lze stále zapálit, nedopalky se však nesmějí odhodit na zem. Z toho důvodu nainstalovali ve středisku více odpadkových košů a popelníků. Nedopalky jsou totiž nerozložitelné a zůstávají v krajině. Při odhazování do košů je však lze recyklovat, uvedla značka Tree6clope, která s Le Gets na kampani spolupracuje.

Pro Evropu jde o první skiareál, kde je kouření na sjezdovkách zakázáno. Obdobná opatření už platí v některých střediscích v Severní Americe, Japonsku a na Novém Zélandu.

Paříž je nejlepší městskou destinací letoška. Praha skončila jedenáctá

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám