Hlavní obsah

Silný smog na severu Thajska odrazuje turisty. Místní obchodníci pláčou

Thajské město Čiang Mai sužuje silně znečištěný vzduch. Vláda v pondělí vyzvala obyvatele, aby se vyhnuli venkovním aktivitám, smog ale odrazuje také turisty, bez nichž chřadne byznys místním podnikatelům. Například hotely jsou kvůli špatné situaci vytížené jen ze 45 procent.

Thajské město Čiang Mai se dusí ve smoguVideo: Reuters

 
Článek

Podle serveru CNN se Čiang Mai několik týdnů drží na vrchní příčce jako město s nejhorší kvalitou ovzduší na světě. Předstihlo dokonce i indické Nové Dillí. Turisté se kvůli tomu metropoli, která pro okolní hory či chrámy proslula mezi batůžkáři, vyhýbají. V tomto týdnu se přitom čekala velká vytíženost hotelů vzhledem ke konání oslav místního svátku Songkran.

„Ovlivnilo to můj obchod. Lidé prostě nechodí. Nemají tu výhledy,“ postěžoval si místní prodejce džusu, 53letý Sunat Insao. Další z obyvatelů, 36letý Pathsharasakon Po, tvrdí, že se kvalita ovzduší rok od roku zhoršuje, obává se nejen alergií, ale i rakoviny.

Mohou za to požáry, tvrdí úřady

Thajské ministerstvo zdravotnictví kvůli smogu vyzvalo obyvatele, aby se vyhnuli venkovním aktivitám a při přesunu po městě vyžívali respirátory.

V Čiang Mai, třetím největším thajském městě, dosáhla kvalita vzduchu v březnu 289 bodů indexu AQI, který zohledňuje množství škodlivých částic v ovzduší. V pondělí sice hodnoty spadly na 171 bodů, stále je to ale daleko nad hodnotou doporučenou Světovou zdravotnickou organizací (jako dobrá hodnota se uvádí do 50, mírná do 100 bodů).

„Cítíte prach v obličeji. Očistila jsem si tvář hadříkem a ten byl celý špinavý,“ okomentovala Fernanda Gonzalesová z Mexika. Úřady špatný vzduch svalují na lesní požáry a vypalování travních porostů v okolí, ale i v sousedních zemích.

Jak Pláž zničila pláž

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám