Hlavní obsah

Jak Pláž zničila pláž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věnovat se cestování a psát o turismu je v naprosté většině případů povolání snů, kdy se můžete se čtenáři dělit o své zážitky a pomoci jim užít si své vlastní dovolené. I proto považuji za důležité podělit se i o zážitky, které na svých cestách prožít nechcete. Overtourism je problém sužující mnoho míst na světě, jen v hrstce z nich je však situace tak hrozná jako na pláži Maya Bay na ostrově Koh Phi Phi Leh v Thajsku.

Pláž Maya Bay v ThajskuVideo: Jakub Kynčl, Novinky

 
Článek

Je to prokletí krásných míst zkombinované se silou sociálních sítí. Lidé mají potřebu sdílet to nejkrásnější, co vidí, a tím vystavují ona místa zvýšenému zájmu dalších turistů. V extrémních situacích tak dojde k tomu, že ono exponované místo je zahlcené turisty a podobnou lokalitu o pár kilometrů dále navštíví stěží pár živáčků.

O pláži Maya Bay toho bylo napsáno již mnoho. Velkému zájmu turistů ji vystavil snímek Pláž s Leonardem di Capriem z roku 2000. Tento snímek spustil takové šílenství, že se z toho Maya Bay už nevzpamatovala a byla stále zahlcena davy. Maličkou pláž v době před jejím uzavřením v roce 2018 navštěvovalo až pět tisíc lidí denně. Tehdy se ji rozhodlo znepřístupnit tamější ministerstvo životního prostředí, aby dalo křehkému ekosystému možnost se vzpamatovat.

Do vody se nesmí

Jen velmi pomalu se lepšící situace dohromady s epidemií koronaviru způsobila, že se Maya Bay otevřela až počátkem loňského roku a později byla stejně ještě na několik měsíců uzavřena. A jaká je tedy situace na pláži nyní? Turistům je otevřená, ale nepočítejte s příjemným zážitkem. Podle všeho by měl být počet turistů, kteří jsou v jednu chvíli na místě, limitován číslem 300. 

Návštěva je omezená maximálně jednou hodinou a těchto skupin by se na ostrově mělo vystřídat během dne celkem sedm až osm. Teoreticky tak měl počet turistů na pláži klesnout zhruba na polovinu. Nedalo mi to a vydal jsem se letos v březnu na Koh Phi Phi Leh ověřit realitu. A ta bohužel milovníky výjimečných míst zrovna nepotěší. Za půl hodiny, kterou jsem od vylodění strávil na místě do opětovného nasednutí na člun, jsem napočítal přes 500 lidí. Něco nefunguje.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Maya Bay dneška. Místo je to krásné, ale turismus jeho kouzlo zcela zničil.

Na pláži je stále hlava na hlavě, a pokud by vás to zajímalo, tak vykoupat se nemůžete. Vstup do moře je totiž na Maya Bay od znovuotevření zakázán. To však davy turistů, kteří si vstup vyčekali, odmítají respektovat a chodí do moře i tak. Aspoň po kolena. Jiní „omylem“ upadnou, aby se přece jen na pláži vykoupali, i když je to zakázané. Do toho vám za zády xkrát do minuty hvízdá píšťalka hlídače, který turisty kárá za to, že jsou ve vodě, ač to není povolené. Dále od poklidného a romantického zážitku na cestách být už ani nemůžete.

Výstup z lodi není pro každého

Připočtěte si k tomu nekonečné fronty a také přistávání lodí u plovoucího pontonu, které je ve dnech, kdy je moře rozbouřenější, nepříliš příjemným adrenalinovým zážitkem a soudě podle výkřiků mnoha turistů, není ani úplně bezpečné. Vždyť není nic snazšího, než si pustit naše krátké video z návštěvy Maya Bay a udělat si obrázek sami.

Věřte mi to, nebo ne, ale stydím se sám za sebe, že jsem se svou návštěvou Maya Bay stal maličkou součástí obřího problému, který tuto pláž sužuje. Protože, ač si to thajské úřady nejspíš nepřipouštějí, tak současné řešení není ideální ani pro přírodu, ani pro turismus. Je to kočkopes k ničemu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám