Hlavní obsah

S koupí dovolené se nevyplatí čekat. First minute má podle cestovek jen výhody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba letních dovolených se neúprosně blíží, ačkoli to zatím roční doba příliš nenaznačuje. V lednu a únoru nicméně vrcholí prodeje first minute zájezdů, které podle Novinkami oslovených cestovek přinášejí spoustu výhod. Vyjma širšího výběru jsou to i lepší ceny či nižší zálohy. Jak naznačují data, čekat s koupí dovolené na poslední chvíli se už několik let nevyplácí.

Foto: Profimedia.cz

Doba letních dovolených je blíž než se zdá.

Článek

Chování Čechů se vrátilo do období před covidem. Klienti už kvůli nejisté situaci nečekají na poslední chvíli, ale vybírají si dovolenou s dostatečným předstihem, což jim poskytuje možnost širokého výběru.

„Díky včasné rezervaci mohou lidé ušetřit až 40 procent, v lednu dokonce 50, oproti cenám, které budou za stejný zájezd platit s blížící se letní sezonou,“ napsala Novinkám mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková. Doplnila, že u vybraných zájezdů se často neplatí za dětské letenky, případně mají děti celý pobyt zcela zdarma.

Hlavní výhodou je podle mluvčí již zmiňovaný široký výběr hotelů, například těch s animačním programem v češtině, s aquaparky a podobně. „Současně jsou k dispozici i rodinné pokoje s možností přistýlek pro děti, kterých je v hotelích jen omezený počet,“ konstatuje Ekrt Jirušková.

Letní sezona přinese přímé lety na La Palmu z Prahy

Cestování

Že jsou first minute zájezdy jistotou pro letní dovolenou bez kompromisů, se shodují také obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek a mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková. „Máte možnost naplánovat si pobyt přesně v termínu, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám, a zároveň si vybíráte ubytování z nejlepších hotelů,“ míní Pátek a doplňuje, že je v rámci first minute zájezdů i nejširší nabídka destinací.

Nezatížit rozpočet

CK Čedok spustila prodeje zájezdů na letní sezonu 2024 už vloni. „Vzhledem k rekordní poptávce po dovolených se klienti jednoznačně k rezervacím v předstihu vrátili, aby měli jistotu svého termínu, hotelu nebo typu pokoje,“ uvedla pro Novinky Pavlíková a upozornila také na nízkou zálohu, která je v rámci first minute zájezdů aktuálně nastavena na pouhé jedno procento.

Právě nízkou zálohu jmenuje Ekrt Jirušková jako jednu z nesporných výhod zájezdů zakoupených s předstihem. „Nízká záloha na osobu, v řádu několika stokorun, je dnes už dostupná pro většinu zájezdů. Lidé nemusí platit celou dovolenou ihned v době rezervace, ale postupně, přičemž poslední částka je splatná až několik týdnů před dovolenou,“ vysvětluje mluvčí Invie.

Žádné nevýhody v rámci first minute v podstatě nejsou.
Jiřina Ekrt Jirušková, mluvčí cestovní agentury Invia

Dodává, že je zároveň u vybraných zájezdů k dispozici možnost změnit destinaci i termín pobytu dokonce až do 10 dnů před odjezdem. I když si pobyt lidé pořídí rok dopředu, nemusí se stresovat, že jim do data dovolené nakonec něco skočí nebo že během roku zatouží po jiném místě.

„Takové řešení může být atraktivní například pro ty, kteří v jednom roce plánují více first minute dovolených, nejen tu letní, ale třeba i tu zimní v exotických destinacích. A nechtějí jednorázově zatížit svůj rozpočet,“ přitakává Pátek z CK Blue Style.

„Žádné nevýhody v rámci first minute v podstatě nejsou,“ tvrdí Ekrt Jirušková.

Potvrzuje to i Pavlíková, podle které jsou sazby hotelů nižší než u zájezdů na poslední chvíli. Mluvčí Čedoku míní, že jsou first minute zájezdy vhodné zejména pro klienty, kteří potřebují plánovat s předstihem. „Klienti, kteří o svých plánech zatím nepřemýšlejí nebo se rozhodují spontánně na poslední chvíli, pak vybírají z last minute nabídek,“ upřesňuje.

„Last minute nabídek v posledních dvou letech není mnoho, ale můžete natrefit na zájezd i se slevou 30 procent,“ dodává k tomu Ekrt Jirušková. Podle ní jsou last minute nabídky vhodné spíše pro bezdětné dvojice, které jsou časově flexibilní a nelpí na výběru destinace.

Do tradičních destinací

Preference Čechů, co se týče destinací, se příliš nemění. Popularitě se těší klasiky v podobě Řecka, Egypta, Bulharska či Španělska. Podle CK Blue Style je zájem i o novinku, kterou je turecký Bodrum, u Čedoku pozorují vzrůstající zájem o Albánii, Černou Horu či Madeiru, která je ale hlavně pro milovníky aktivní dovolené.

„Meziroční nárůst prodejů je u některých jmenovaných destinací v řádu vyšších desítek procent. Zvýšený zájem evidujeme o pětihvězdičkové hotely, které u first minute tento rok dosahují téměř 50 procent všech nákupů,“ konstatuje Pátek.

Pavlíková k tomu dodává: „U českých turistů dlouhodobě vedou čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové hotely, klesá podíl u ubytování v nižších kategoriích. Nejvíce si klienti objednávají stravování formou all inclusive. Z typů dopravy mají nejvyšší podíl rozhodně letecké zájezdy, výrazně se zvyšuje i u destinací, jako jsou Chorvatsko nebo Černá Hora, kam se dříve jezdilo primárně autem.“

Kam vyrazit na dovolenou v roce 2024? Přinášíme šest neotřelých tipů

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám