Hlavní obsah

S kamerou do důlních hlubin největšího hornického muzea v ČR

Právo, Miroslav Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší tuzemské hornické muzeum sídlí na Březových Horách, což je část města Příbram. Turisté zde mají možnost nahlédnout do více než pěti desítek stálých expozic – a také hluboko pod zemský povrch.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Ševčínský důl

Článek

Ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl, který byl naším zasvěceným průvodcem, právě otevírá první z bran. Nacházíme se v areálu historického Ševčinského dolu, založeného v roce 1813 na místě středověkého dolu ze 16. století. Právě zde prohlídku muzea, které již také něco pamatuje – založeno bylo již v roce 1886, zahájíme.

Nejprve máme možnost v budově takzvané cáchovny seznámit se s řadou exponátů, zařízení či modelů, dokumentujících dějiny příbramského hornictví od pravěku až do ukončení těžebních prací koncem 20. století. Mezi nejcennější exponáty patří pravěké doklady o počátcích montánní činnosti, bronzové předměty z doby keltské civilizace, dále nejstarší listina potvrzující existenci Příbrami z roku 1216 a první písemný dokument o zdejší huti a dolech z roku 1311.

Foto: Miroslav Šára, Právo

důl Drkolnov

Ve strojovně Ševčinského dolu je mimo jiné k vidění vzácný důlní kompresor z roku 1928 a hasičská stříkačka z roku 1885. Za upozornění pochopitelně stojí i šachetní věž postavená v roce 1879. Nejen že už z dálky zaujme svou podobou, návštěvníkům navíc umožňuje výhled jako dokonalá rozhledna. Její ochoz se nachází 37 metrů nad zemí.

Vidíme odtud nejen na Březové Hory a jejich okolí, ale i na vláček, který po úzkokolejce zdolává čtvrtkilometrovou trasu mezi Ševčinským dolem a Dolem Vojtěch. Do hornické soupravy se vejde dvacet cestujících. „Vláček jezdí každou hodinu,“ upozornil ředitel Velfl. O zájemce není úplná nouze ani mimo sezónu. Vidíme to na vlastní oči, když nasedáme. Souprava je téměř plná.

Dospěli jsme k Dolu Vojtěch. Nabídka této části rozlehlého muzejního komplexu je rovněž velice pestrá. Člověk zde podvědomě čeká další hornické a ryze technické chvilky (těch se pochopitelně také dočká), ale v horních patrech šachetní budovy ho překvapí galerie výtvarných děl s hornickou tematikou.

Kromě toho je zde stálá výstava věnovaná světovému prvenství v dosažení 1000 metrů svislé hloubky v březohorské jámě Vojtěch roku 1875. K turistické nabídce patří i prohlídka hornické kovárny z přelomu 18. a 19. století. „A to zcela funkční,“ dodal Josef Velfl.

V nedaleké strojovně je k vidění další chlouba muzea – unikátní parní těžní stroj Breitfeld & Daněk z roku 1889. Na závěr prohlídky této trasy mají návštěvníci možnost projít 330 metrů podzemím – historickou vodní štolou Anna z 18. století, a dostat se až na důl Anna.

Závěr naší cesty s kamerou příbramským Hornickým muzeem patří právě Dolu Anna (zaražen byl v roce 1789). Také zde je možnost nahlédnout do podzemí a projet se dalším důlním vláčkem. Tento jezdí na 260 metrů dlouhé trase a osádku vozí k efektně nasvícené, jedné ze tří nejhlubších jam ve střední Evropě. Na dno je to 1600 metrů.

Čímž tu ovšem možné výpravy do hlubin zdaleka nekončí. „Turisté u nás mají možnost okusit pocity fárajících do podzemí,“ informuje ředitel Velfl. Nefárá se sice v důlní kleci, nýbrž speciálním výtahem, ale to na zážitku nijak neubírá. Poté, co návštěvníci výtah opustí, po svých putují k dolu Vojtěch.

Strojovna v Annenském dole

Také v Annenském dole je k vidění pozoruhodná strojovna – a další vzácný parní těžní stroj. Tento je od stejné firmy jako stroj předchozí, je jen o něco mladší. Pochází z roku 1914.

Čímž jsme se dostali do finále našeho průzkumu, ale zdaleka nikoliv na závěr nabídky Hornického muzea. K jeho expozicím totiž patří ještě mj. Důl Drkolnov s další unikátní památkou, obřím vodním kolem o průměru 12,4 metrů z poloviny 19. století, skanzen ve Vysokém Chlumci či Muzeum zlata v Novém Kníně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám