Hlavní obsah

S dýkou do kabiny letadla? Jde to i legálně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že ostrý nůž v letadle je scénářem tak leda v hororovém filmu? Pak jste na omylu, existují místa a situace, kdy si jej pasažér může vzít na palubu letadla zcela bez obav. Jedná se totiž o jeho náboženské právo. Takže když při letu v Indii uvidíte odlesk chladné oceli, neděste se, u cestujících je to zcela v pořádku. A nyní o právo nosit kirpán žádají i piloti.

Foto: Profimedia.cz

Kirpány povolené v kabině letadla jsou výrazně menší než na fotografii.

Článek

Dýka se zakřivenou čepelí – kirpán, je jedním z pěti symbolů, které jsou považovány za znak identity sikhů. Těmi dalšími jsou keš – nestříhané vlasy, kará – ocelový náramek na zápěstí, kangá – hřeben a kačchá – krátké spodní kalhoty.

Sikhismus je jedno z nejmladších rozšířených světových náboženství, hlásí se k němu přes 25 milionů věřících, z nichž naprostá většina žije v Indii.

Pasažéři s noži jsou v Indii na denním pořádku

Směrnice, která sikhům uděluje právo nosit v letadle kirpány, jež nepřesahují délku 15,24 centimetru, je platná od března 2022. Nedlouho poté bylo dovoleno nosit náboženské dýky i zaměstnancům letiště. Palubní personál ale toto právo stále nemá, a to chce změnit Angad Singh, pilot zaměstnaný u letecké společnosti IndiGo, jak informoval Independent.

Proč byste nikdy neměli pít kávu v letadle

Cestování

Singh nyní s peticí zkouší prosadit u nejvyššího soudu v Bombaji své náboženské právo nosit kirpán stejně jako cestující a ostatní pracovníci letiště. Odvolává se přitom na indickou ústavu, která zaručuje náboženskou svobodu.

Foto: Profimedia.cz

Kirpán, se kterým sikhští pasažéři v Indii mohou do letadla.

Argumentuje i tím, že cestujícím je dovoleno nosit kirpán na palubě letadla, ale posádce letadla nikoli, což odporuje logice. Zda bude jeho snaha úspěšná, bude zřejmější 29. ledna 2024, kdy se koná další zasedání soudu.

V České republice by sikhové s tímto konkrétním znakem náboženské identity neobstáli. „Kirpán je z bezpečnostních důvodů povolen pouze v odbaveném zavazadle,“ uvedla k tématu mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

Seznam deseti nejnebezpečnějších zemí světa už zahrnuje i evropský stát

Cestování

Reklama

Související témata:
Sikhismus

Výběr článků

Načítám