Hlavní obsah

Roušky i po pandemii? Na letištích a v letadlech budou zřejmě povinné

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roušky se staly nedílnou součástí našich životů. A při cestování letadlem se jich lidé zřejmě jen tak nezbaví. Budou je totiž vyžadovat nejen některé aerolinky, ale i letiště navzdory tomu, že různé zdravotnické organizace včetně WHO jejich přínos zpochybňují, uvedl server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Opatření, která budou po koronavirové krizi platit, mají přinést klid do duší cestujících. Odborníci v leteckém průmyslu se totiž obávají, že pasažéry by od létání mohl odradit strach z případné nákazy od dalších lidí. Roušky by se proto mohly nosit nadále, protože v podstatě chod letiště nijak nekomplikují, na rozdíl od pravidla dvoumetrových rozestupů, které by bylo za plného provozu neproveditelné.

Vedení londýnského Heathrow například požaduje zavedení mezinárodních standardů, které by byly jednotné všude po světě, nebo minimálně v Evropě. O nich ale budou ještě muset rozhodnout úřady pro civilní letectví třeba společně s Evropskou agenturou pro bezpečnost letectví. Do té doby bude zřejmě pravidla určovat každé letiště zvlášť.

S novými nařízeními přispěchala například společnost Manchester Airports Group, která spravuje letiště v Manchesteru, East Midlands a Stanstead. Po cestujících je požadováno, aby při pohybu areálem používali roušky na zakrytí obličeje.

Cestování po pandemii? Na letiště s velkým předstihem

Koronavirus

Pražské Letiště Václava Havla o budoucích pravidlech zatím nerozhodlo, bude však vycházet z aktuální situace. „Ohledně všech opatření jsme v pravidelném kontaktu s orgány ochrany veřejného zdraví, se kterými budeme aktuální situaci v České republice i nadále konzultovat. Na základě jejich doporučení a platných pravidel u nás pak budeme rozhodovat o případném rozvolňování či přijímání jiných opatření přímo na letišti,“ napsala Novinkám tisková mluvčí Kateřina Pavlíková.

„Budeme také sledovat všechna doporučení od mezinárodních leteckých organizací, například IATA a ACI, která se budou týkat provozu na letištích, zejména v oblasti odbavení cestujících,“ doplnila.

Prázdné prostřední sedadlo? Nesmysl

K povinnému nošení roušky se obrací i řada aerolinií. Například v Kanadě bude nošení vhodné ochrany obličeje vyžadováno po všech cestujících, přestože nebude nutné, aby měli roušku po celou dobu letu. Ústenky bude vyžadovat také irská nízkonákladová společnost Ryanair, jejíž šéf Michael O’Leary nedávno zavrhl myšlenku volného prostředního sedadla. Vhodnější podle něj budou právě roušky nebo měření teploty před odletem.

S prázdnými prostředními sedačkami létat nebudeme, řekl šéf aerolinek Ryanair

Cestování

Proti tomu se ale ohrazuje například Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí, které označilo měření teploty na letištích za nepříliš efektivní způsob, jak zabránit šíření viru, obzvlášť u lidí, jež nevykazují žádné příznaky. O účinnosti roušek zase pochybuje například Světová zdravotnická organizace, podle níž může mít nošení spíše opačný efekt a uškodit i zdravým lidem.

Reklama

Výběr článků

Načítám