Hlavní obsah

Řecko nabídne týden zdarma na Rhodu turistům, jimž dovolenou na ostrově zkrátil požár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko nabídne týden dovolené zdarma na Rhodu těm turistům, kteří byli nuceni přerušit pobyt na ostrově kvůli nedávným lesním požárům. Prohlásil to podle serveru Ekathimerini ve středu řecký premiér Kyriakos Mitsotakis s tím, že týden si budou moci „vybrat“ příští rok na jaře a na podzim.

Škody napáchané požárem na ostrově RhodosVideo: Novinky

 
Článek

„Všem, jejichž dovolená byla zkrácena v důsledku lesních požárů, nabídne řecká vláda ve spolupráci s místními úřady jeden týden dovolené zdarma na Rhodu příští rok na jaře a příští podzim. Budou se tak moci vrátit na ostrov a užít si jeho krásy,“ uvedl podle Ekathimerini premiér Mitsotakis.

Foto: Romanian Government's Department, Reuters

Hasiči dávají vodu králíčkovi zachráněnému při požáru na Rhodu.

Novinkami oslovené cestovní kanceláře zatím nemají o plánovaném kroku žádné informace. „Sami jsme se to dozvěděli z médií. Platí každopádně naše kompenzace, kdy klientům vrátíme celou nebo poměrnou část ceny zájezdu podle toho, kdy museli ostrov opustit,“ uvedli mluvčí cestovních kanceláří Fischer Jan Bezděk a Exim Tours Petr Kostka. Doplnili, že zákazníci navíc dostanou 50% slevu na další letní dovolenou podle svého výběru, ať už jde o destinaci, či termín.

„Bohužel žádné detaily nevíme. Nicméně podle slov řeckého premiéra by se to mělo týkat všech evakuovaných,“ doplnila mluvčí CK Blue Style Lucie Bukovanská s tím, že nevidí důvod, proč by plán neměl zahrnovat i české turisty.

Plameny sežehly pět procent ostrova

Ničivý požár podle řeckého premiéra zasáhl na Rhodu méně než 50 kilometrů čtverečních, což představuje pouze pět procent ostrova. „Zbytek je úplně v normálu,“ řekl. Řecké úřady ale uváděly, že plameny sežehly 200 kilometrů čtverečních.

Na ostrově podle serveru nejsou v současnosti žádné aktivní lesní požáry a předpověď počasí na dalších 15 dní, jak uvedl premiér, se zdá být „relativně příznivá“.

Podle Ekathimerini meteorologové očekávají, že se teploty v druhé části týdne v Řecku vrátí ke 40 stupňům. Celý srpen by měl být z hlediska teplot nadprůměrný.

Foto: Nicolas Economou, Reuters

Postupující požár u vesnice Asklipieio na ostrově Rhodos (červenec 2023)

Rozsáhlé požáry, které v minulých dnech Rhodos sužovaly, si vyžádaly evakuaci 25 tisíc lidí, místních i turistů. Mitsotakis pochválil místní úřady za „efektivní úsilí“.

Mnozí turisté, kteří ujížděli ze svých hotelů s plameny v patách, se nyní snaží získat zpět svá zavazadla i doklady, které na ostrově nechali.

Situace s požáry na Rhodu se zlepšila, podle ministryně je ostrov bezpečný

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám