Hlavní obsah

Přírodní klenoty Rakouska? Svlažte se v jezerech či vodopádech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimě v Rakousku odzvonilo, spoustu vyžití tu ale najdete i v létě. A když teploty v Alpách začnou atakovat třicítku, je nasnadě se někde zchladit. Naštěstí tu mají dostatek jezer, ve kterých se lze za parných dní svlažit, a poté pokračovat v průzkumu okolí.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Achensee je tím největším v Tyrolsku.

Článek

Na rozlehlé vodní plochy narazíte v Rakousku prakticky všude, opravdu vysokou koncentrací se však mohou pyšnit Korutany, kterým se přezdívá země jezer. Tyrkysová barva v kombinaci s teplou a čistou vodou vybízí ke koupání, slunečních dní je tu také dostatek, a tak místní rádi říkají, že zdejší krajina má tak trochu jižanský ráz. Může za to snad i blízkost Itálie a Jadranu.

Největším korutanským jezerem a celkově pátým rakouským je s rozlohou 19,39 kilometru čtverečních Wörthersee. Kromě koupání si tu můžete vyzkoušet i celou plejádu vodních sportů, a jakmile načerpáte energii, můžete se věnovat dalším aktivitám nebo vyrazit na průzkum města Klagenfurt, které je s jezerem propojeno vodním kanálem.

Foto: Visit Klagenfurt

Klagenfurt je hlavním městem Korutan.

Klagenfurt am Wörthersee není žádným drobečkem, jde o hlavní město Korutan, které se může pyšnit řadou pamětihodností. Bylo založeno v roce 1161 a je známé díky svému historickému centru, o jehož podobu se zasadili italští architekti. Zbylo tu po nich množství renesančních paláců, rozlehlých nádvoří a náměstí, z nichž to hlavní zdobí dračí kašna. V arkádových podloubích pak najdete řadu kaváren či galerií.

Začíná tu trail přes tři státy

Město si můžete prohlédnout z ptačí perspektivy, když vystoupáte 225 schodů na věž farního kostela. Z jejího vrcholu se otevírá jako na dlani nejen centrum a přilehlé jezero Wörthersee, vidět odsud jsou i nedaleká pohoří Karawanken a Koralpe. Každou hodinu se můžete zaposlouchat také do výrazného zvuku místní zvonkohry.

Pokud budete cestovat s dětmi, můžete s nimi vyrazit třeba do místního parku s miniaturami Minimundus. V něm najdete asi stovku zmenšenin různých staveb, převážně rakouských a německých, ale nechybí tu ani pražská Staroměstská radnice, londýnský Tower Bridge, Eiffelova věž anebo Svatopetrské náměstí ve Vatikánu.

Foto: Visit Klagenfurt

Jednou z dominant je dračí kašna na náměstí.

Korutany ale nevybízejí pouze k povalování, na své si tu přijdou i milovníci aktivního odpočinku – mimo jiné cyklisté, ale třeba i fanoušci do dálkových tras.

Pod nejvyšší rakouskou horou Grossglockner startuje jedna z evropských stezek Alpe Adria Trail, která vede přes Slovinsko až do italského Terstu. Trasa nabízí na více než 750 kilometrech 43 etap, zajímavým úsekem může být pro méně zdatné turisty zejména část, která vede z Korutan do Itálie a následně do Slovinska.

Od ledovce k Jadranu. Ambiciózní trail přes tři státy prověří zdatnost

Cestování

Cestou minete další populární korutanské jezero, a to Faaker See. Unikátní je svou tyrkysovou barvou, ale i tím, že je jako jedno z mála v Rakousku soukromé. Soukromý je i ostrov, který se na jezeře nachází, veřejnosti je však běžně přístupný.

K tyrolskému moři

Zchladit se můžete také ve stínu tyrolských ledovců. Tato spolková země nabízí fascinující zákoutí plná strmých vrcholků a jezer. Tím největším je Achensee, kterému se pro jeho barvu i rozlohu 6,8 kilometru čtverečních přezdívá tyrolské moře.

Představte si ovšem spíše Balt než Jadran či Karibik. Teplota vody totiž ani v létě nepřesahuje 20 stupňů, jen při jižním mělkém okraji se přehoupne lehce přes. Ale i v případě, že si do jezera netroufnete vstoupit, tu budete mít spoustu vyžití. Místo je vyhledáváno mezi jachtaři, můžete si tu zkusit kitesurfing nebo půjčit paddleboard.

Foto: Achensee Tourismus

Přírodní park Karwendel je největší chráněnou oblastí Severních vápencových Alp.

Jezero se nachází v přírodním parku Karwendel, který je největší chráněnou oblastí v Severních vápencových Alpách. Najdete tu dva horské masivy, které ukrývají pastviny a stezky, po kterých můžete vystoupat na vyvýšené body a užít si výhled na jezero. Kromě toho tu mají osm ferrat nebo lanový park.

Letní idylka u rakouského moře. U Attersee tvořili i známí umělci

Cestování

Z břidlice v této oblasti se pak získává alpský kamenný olej, který má léčivé účinky. Užívá se například při podráždění žaludku, infekcích močového měchýře či bolestech kloubů. Zlepšuje také kvalitu pokožky a využívá se i k masážím. Setkáte se tu s ním prakticky v každém hotelovém wellness a můžete si ho přivézt domů jako neobvyklý suvenýr.

Vodopád je rájem lezců

Zhruba hodinu jízdy autem od Achensee se nachází malebné městečko St. Johann in Tirol, které bylo dlouhá staletí důležitým obchodním centrem. Dnes je jeho dominantou zejména rodinný pivovar, ale přitahuje i ty, kteří prahnout po objevování přírody a místech, kde se lze za parných letních dní zchladit.

Foto: Achensee Tourismus

Z vrcholků okolních hor je na Achensee fantastický výhled.

V bezprostřední blízkosti městečka sice nenajdete jezero, ale mají tu zase vodopády, ke kterým se můžete vypravit. Jedním z nich je Eifersbacher vysoký 25 metrů. Stezka k němu začíná na hlavním náměstí v St. Johann in Tirol a je dlouhá něco málo přes osm kilometrů. Náročnost je střední, ale určitě ji zvládnete i v případě, že nikterak zdatní chodci nejste – trasa je vhodná i pro rodiny s dětmi.

Druhým a značně větším vodopádem je Schleier. Má 80 metrů a vyhledávají ho zejména nadšenci do lezení po skalách. Dokonce tu najdete jedny z nejnáročnějších tras v Evropě. Českou stopu pak najdete ve jméně olympionika Adama Ondry, který tu také lezl.

Největší rakouské jezero je rájem pro rekreaci i divoké vodní sporty

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám