Hlavní obsah

Rakousko patří mezi nejoblíbenější lyžařské destinace

Právo, Radek Holub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejoblíbenější lyžařskou destinací je pro Čechy Rakousko, druhá je Itálie a třetí Francie. Do Rakouska jezdí 90 procent českých lyžařů individuálně, u Francie je poměr přesně opačný. Do Itálie jezdí s cestovní kanceláří zhruba 70 procent zimních turistů.

Článek

Rakousko je asi jedinou zemí na světě, kde je lyžování sportem číslo jedna. Švýcarsko má ještě krásnější hory, Francie lanovky před vchodem do apartmánu, Itálie je slunečnější, ale v ničem jiném se Rakousko konkurencí předběhnout nenechává.

Jinde nenajdete tolik jednotlivých středisek a žádná jiná země není na horách dokonaleji vybavená lanovkami a infrastrukturou. V Rakousku neexistují až na výjimky velké ubytovací rezidence pro „hromadnou rekreaci“, což se nevyhnulo ostatním zemím – Francie na tom dokonce postavila svou slávu.

:. Rakouské Alpy nabízí trasy pro běžkaře Foto: www.stubai.at

Pozitivní je, že většina středisek žije turismem celoročně: v zimě lyže, v létě treking. Jejich obyvatelé jsou nezávislejší na jednom ročním období, lépe se uživí a rádi se postarají, aby vše bylo „pünktlich“.

Lyžařské tratě měří stovky kilometrů

Lyžařské svahy bývají přimknuté k vesnici či městečku v údolí, občas jsou spojené se sousedním kopcem lanovkami, ale netvoří komplex stovek kilometrů tratí na malém prostoru.

Jsou čestné výjimky, a pomalu jich přibývá – často je však možné ony stovky kilometrů tratí „poznat“ díky společnému skipasu několika sousedních oblastí. To je případ Ski amadé, zillertalského superskipasu, permanentce Top Kärnten-Osttirol Gold a dalších.

:. Lanovka ve Stubai www.stubai.cz

Za velké lyžařské houpačky se skutečně propojenými areály se dají považovat Ischgl, Serfaus-Fiss-Ladis, tři velké oblasti v Zillertalu. Letos došlo ke kompletnímu propojení 250 km sjezdovek v oblasti tyrolského Brixentalu (Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental) a výhledově by se měly lanovkou připojit ke 168 km tratí Kitzbühelu (vznikne jedno z největších evropských středisek).

Již teď je oblast sjízdná s jediným skipasem, který zahrnuje celkem víc než 1 000 km tratí. V jedno velké středisko se 100 km sjezdovek se nově spojila dvě méně známá centra Matrei a Kals pod Grossglocknerem,

Stubai: ledovcová klasika

Lyžařsky nejvíce využitý ledovec v Rakousku (86 km sjezdovek a 19 km značených ski-route) oslovuje zejména rodiny s dětmi – většina terénů mírná až středně prudká a širokánská a najdete tu nejlepší zázemí pro děti: pohodlné sedačkové lanovky, ale i velké dětské výukové hrací centrum Big Family Ski Camp v mezistanici Gamsgarten.

Nejnovější atrakcí ledovce je Top of Tyrol – na nejvyšším bodě střediska vyrostla vyhlídková plošina, z níž můžete „okukovat“ Dolomity i dění v sousedním Söldenu.

:. Lyžování ve Stubai www.stubai.cz

Na ledovci se letos staví také zbrusu nový vlek s novými červenými sjezdovkami v oblasti Daunscharte. V údolí najdete několik menších středisek (Schlick 2000, Mieders nebo Neustift), které se vyplatí navštívit zejména při nepříznivém počasí, kdy je na ledovci difúze.

V údolí je velmi široký výběr ubytování od levných apartmánů až po čtyřhvězdičkové hotely. Denní dojíždění na ledovec je záležitostí 10 až 20 kilometrů jízdy autem nebo skibusem. Na Stubai se dostanete z Rozvadova po dálnici asi za 4 hodiny.

Stubai 1 750–3 210 m n. m.celkem sjezdovek: 105 km skipas: 1 den dospělí / děti – 37 / 18,5 EUR www.stubaier-gletscher.com
Stubai1 750–3 210 m n. m.celkem sjezdovek: 105 km skipas: 1 den dospělí / děti – 37 / 18,5 EUR www.stubaier-gletscher.com

Nassfeld–Hermagor

Jedno z nejmodernějších středisek Rakouska leží u hranic s Itálií a Slovinska. Neoslní extrémní nadmořskou výškou, ale okouzlí horskou kulisou a obvykle potěší slunečným počasím. Na klíčových tratích v druhém, horním patře areálu zajišťují přepravu 4 šestisedačky a 4 čtyřsedačky, které doplňuje 17 vleků, jimž se dá obvykle vyhnout.

Pisty jsou v Nassfeldu členité a zpravidla velmi široké a převládají ty červené. Horní partie sjezdovek se nacházejí na otevřených stráních, s ubývající nadmořskou výškou se noří do jehličnatých lesů, takže kulisa se v průběhu jízdy neustále mění.

Nassfeldský areál leží v podstatě na italských hranicích a tak stačí udělat pár kroků a dát si pravou pizzu, silné espresso a užít si i trochu jižního temperamentu. Atmosféra tvořená směsicí rakouské pečlivosti a italské pohody je v Nassfeldu velmi příjemná.

Nassfeld–Hermagor600–2 002 m n. m. celkem sjezdovek: 111 km skipas: 1 den dospělí / děti – 38 / 19 EUR www.nassfeld.at
Nassfeld–Hermagor600–2 002 m n. m. celkem sjezdovek: 111 km skipas: 1 den dospělí / děti – 38 / 19 EUR www.nassfeld.at

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám