Hlavní obsah

Rakouské svahy jsou nejbližším rájem lyžařů

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakousko je země, kde Češi sbírají body na předních místech za svoje zimní návštěvy. Naštěstí už nemusejí vyhledávat při lyžařských zájezdech jen penzióny s českou obsluhou, aby vůbec pochopili, co se jim tu nabízí, ale dnes si sami vyhledávají zajímavé dovolené. Dobrá zpráva je, že i letos připravili naši jižní sousedé řadu aktivit, především pro děti, zcela zdarma. Lyžařské vleky už se během listopadu rozjely, někde zahájili sezónu dokonce v září.

Článek

Pokud pojedete do rakouských Alp, většinou si to namíříte na Innsbruck. Hostil už dvě olympiády, dodnes je jeho dominantou nádherná skokanská věž na Bergiselu, kde si můžete dát výborné menu a prosklenou podlahou pozorovat rušný život pod sebou.

Innsbruck je ale i město univerzitní, plné mladých lidí. „Kde jinde si o polední pauze odskočíte na sjezdovku?,“ říká většina studentů. Hned vedle historického centra je lanovka, která lyžaře dopraví za dvacet minut na vrcholy Seegrube nebo Hafelekar (2300 metrů nad mořem). Cesta dolů je samozřejmě možná po sjezdovce.

Skibusy vás dovezou i do dalších lyžařských oblastí, jež obklopují Innsbruck. Nejrozsáhlejší areál je Axamer Lizum, mírné svahy pro rodiny s dětmi jsou na Muttereralmu a Rangger Köpflu. Jediná permanentka (6 dní za 185,50 eura) platí na 280 kilometrech sjezdovek.

Pět ledovců

Jen pár kilometrů od Innsbrucku je ledovec Stubai se 110 kilometry sjezdovek (1000 až 3210 m n. m.), označovaný odborníky i veřejností za nejpřívětivější lyžařskou oblast pro rodiny v celém Rakousku. Děti do deseti let tady lyžují v doprovodu jednoho z rodičů zadarmo, připravena je pro ně vlastní lyžařská vesnička s posuvnými pásy, které nejmenší sjezdaře dopravují na vrchol kopce, i vyhřívaná chatka pro unavené jezdce.

Foto: Archiv, Právo

Ledovec Stubai má vlastní dětskou vesničku.

Sněhové radovánky si můžete užít i na dalších tyrolských ledovcích; Kaunertal, Pitztal, Sölden a Hintertux. Ten nabízí jako jediný v Rakousku celoroční lyžování, má také nejprudší upravenou sjezdovku v Alpách se sklonem 78 %. Jmenuje se příznačně Harakiri.

Na všech šest ledovců se dostanete s jediným skipasem White5, který je na deset dní a jeho platnost si může majitel přerušovat podle chuti – lyžuje třeba jen jeden den, pak týden, po čase přijede na prodloužený víkend. White5 stojí 317 eur. Informace v češtině na www.gletscher.tirol.at.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Sölden

Ze sjezdovky do lázní

Korutany, nejjižnější spolková země Rakouska, dovedla ve svém středisku Bad Kleinkirchheim k dokonalosti sen snad každého lyžaře – po jízdě z vrcholu Kaiserburg (2055 m) zabrzdíte u vchodu do Římských lázní. Z bazénů plných kouřící termální vody pozorují vaše předchozí snažení šťastlivci, kteří sjezdovku opustili už dříve. Komplex umně skrytý ve svažitém terénu nabízí sauny, vířivky, bazény i restaurace.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Lyžařské středisko Gerlitz nedaleko Villachu, tak Bad Kleinkirchheim jsou se svými pozvolnými kopci určena spíš pro rodiny.

Opravdový adrenalin a počasí, které snad nikdy nezklame – v údolí se válí hustá mlha, na svahy svítí slunce – najdete v další korutanské oblasti Nassfeld-Hermagor na hranicích s Itálií. Auto je třeba odložit na parkovišti u Millennia-Expressu, jedné z nejdelších kabinek v Alpách, která bleskově zamíří z Tröpolachu v údolí Gailtal přímo do skiarény na vrcholu. Informace česky na www.korutany.com.

Foto: Veronika Hušková, Novinky

Z horní stanice v Pitztalu nejvýše položené stanice v Rakousku se nabízí dechberoucí výhled.

Naše tipy

 Pro labužníky

Na vrcholu Stubaie byla 30. října otevřena stanice Eisgrat, kde se rozvíjí nový gastronomický koncept – ledovec se tak mimo jiné stal nejvýše položeným výrobcem těstovin na světě. Podle italských receptů se tady válí penne, fettuciny a tagliatelle z tvrdé pšenice a vody. Novostavba v sobě ukrývá jak luxusní restauraci Schaufelspitz, tak provozovnu, kde se servíruje na pohyblivých pásech, nebo bar stylově nazvaný U Kozoroha.

V budově je i obchod se sportovními potřebami, půjčovna a servis lyží či snowboardů. Nezapomnělo se ani na odpočinek na čerstvém vzduchu – nabízí ho sluneční terasa umístěná na střeše komplexu.

Lyžařské hotely

Náš tip Užít si třeba víkend v Innsbrucku v luxusu tří- až pětihvězdičkového hotelového pokoje, pak vyrazit na sjezdovku, a přitom neplatit za předškoláky, umožňují tzv. lyžařské hotely. V každé cenové kategorii je na výběr několik hotelů, přijet je možné každý den, délku pobytu si zákazník volí sám, permanentka do Axamer Lizum je v ceně. Noc s polopenzí a dvoudenním skipasem vyjde na 94,50 eura. Děti do šesti let neplatí, pokud jsou ubytovány s dvěma dospělými. Info na www.innsbruck.info.

Ubytování v prázdninovém parku

Pokud rádi jezdíte na hory ve větší partě, ubytujte se v prázdninové vesničce Landal v Bad Kleinkirchheimu. Byty a chaty pojmou od dvou do deseti osob. Samostatné domky mají hned několik koupelen, většinou i vlastní saunu a krbová kamna. V areálu je také krytý bazén s dětským brouzdalištěm. Ubytování pro deset lidí (7 nocí) vyjde v plně vybaveném chalettu na začátku prosince na 570 eur. Informace na www.landal.com.

Reklama

Související témata:

Související články

Ledovce v Ötztalu uspokojí i náročné lyžaře

Ötztalské údolí ukrývá hned několik lyžařských středisek. První, Sölden patří mezi nejvýše položená zimní střediska a také má největší počet slunečných dnů...

Výběr článků

Načítám