Hlavní obsah

Rady a tipy, jak na kole do práce co nejpohodlněji

Novinky, Marcela Janouchová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jezdíte ráno do práce autem a nebaví vás stát dlouhé kolony na dálnici? Nebo autobusem a nechcete se mačkat u dveří s další desítkou jiných cestujících? Pro ty z vás, kteří chtějí zkusit něco nového, nebo jen tíhnou ke sportu, máme rady a tipy, jak jezdit do práce na kole.

Foto: Profimedia.cz

Pokud se chcete vydat do práce na kole, je důležité si uvědomit, kolik fyzické námahy po cestě vykonáte.

Článek

Jízda na kole má oproti cestování autem velké výhody. Nemusíte čekat v nekonečných kolonách, neutrácíte za benzín, navíc uděláte něco pro své zdraví. I tady je ale potřeba počítat s drobými problémy, jako je například propocené oblečení, úschova kola, nebo výběr bezpečné a rychlé trasy do práce.

Vhodné trasy a stezky se dají vyhledat na různých cyklistických mapách, nebo na internetu, kde bývají často přehlednější a aktualizovanější. Nejjistější samozřejmě bude si stezku projet nanečisto, než poprvé vyrazíte do práce. Budete klidnější a předejdete tak možným komplikacím. Na internetu najdou cyklotrasy a aktuální stav cest jak Pražané, tak obyvatelé Brna.

Slovácko zve na cyklostezky mezi vinohrady

Tipy na výlety

Důležitá výbava: náhradní oblečení a další doplňky

Pokud se chcete vydat do práce na kole, je důležité si uvědomit, kolik fyzické námahy po cestě vykonáte a s kým sedíte v kanceláři. Proto je dobré si přibalit do batohu tričko a kalhoty navíc (nejlépe společně s deodorantem).

Foto: Profimedia.cz

Je třeba zvolit i vhodné oblečení k jízdě. Nejlepší je výběr prádla, které odvádí pot pryč od těla a typický cyklistický dres, který chrání před zimou i horkem a zároveň nepřekáží v pohybu.

Mezi další nepostradatelné doplňky patří sluneční brýle, nebo rukavice, které chrání před otlačením a pocením. Nesmíme zapomínat ani na vhodnou obuv, a to nejdůležitější - na helmu. Ty se dnes vyrábějí v různých provedeních, aby byla pro cyklistu pohodlná a stoprocentně ho chránila při případném úrazu.

Nezbytné požadavky vašeho kola:
Dvě na sobě nezávislé brzdy.
Odrazky na čtyřech místech (bílá přední, červená zadní, oranžová na pedálech, oranžová v paprscích nebo na bocích kol), přičemž tyto odrazky je možné nahradit reflexními plochami na odpovídajících místech oděvu cyklisty.
Přední bílá a zadní červená svítilna v případě jízdy za snížené viditelnosti.

Anketa

Jezdíte do práce na kole?
Ano, každý den.
34,2 %
Ano, ale ne pravidelně.
25,1 %
Občas v létě.
13,3 %
Chtěl (a) bych to někdy zkusit.
13,9 %
Nemohu kvůli dopravním zácpám.
3,5 %
Ne, jsem líný (á).
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 339 čtenářů.

Výhody cestování na kole

  • Pročistíte si hlavu a zapomenete na stresující problémy
  • Zvýšení fyzické kondice
  • Úspora peněz - neplatíte benzín ani řidiče
  • Ochrana životního prostředí
  • Jednoduchá přeprava do práce, často i rychlejší, téměř bez zastavení
  • Možnost volby - můžete vyrazit kdykoli se vám bude chtít a dostanete se skoro kamkoli

Reklama

Související témata:

Související články

Co nabízí v létě Lipno

Bobovou dráhu, novou inline stezku, která vede z Lipna až k Frymburku, bazén v Aquaparku, bikepark přímo na kopci Kramolín nebo i řadu volnočasových programů...

Výběr článků

Načítám