Hlavní obsah

Racci způsobili chaos na benátském letišti. Na hodinu ho vyřadili z provozu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo někdy navštívil Benátky, ten má jistě v živé paměti tamní drzé racky. Ti nejenže mnohdy kradou turistům svačiny přímo z rukou nebo trhovcům ryby z přepravek, minulý pátek se jim také podařilo způsobit chaos na letišti Marka Pola, pátém nejrušnějším v Itálii. Kvůli hejnu ptáků, kteří se procházeli po ranveji, bylo letiště hodinu mimo provoz.

Foto: Profimedia.cz

Benátští racci jsou proslulí svou drzostí.

Článek

Kdo se chtěl o pátečním dopoledni dostat letecky do Benátek, měl smůlu. Skoro hodinu tu totiž nemohlo přistát jediné letadlo a všechna byla odkloněna na jiná letiště v severní Itálii, mimo jiné do Milána, Trevisa, Verony či Terstu. A zatímco Treviso není od Benátek zas tak daleko, ti, kteří se ocitli třeba v Milánu, byli najednou stovky kilometrů od svého cíle, uvádí CNN.

Zaměstnanci společnosti SAVE, která spravuje benátské letiště, začali kvůli rackům ihned konat. Na místo vyrazil sokolník, aby se svým dravcem hejno čítající asi 200 opovážlivých ptáků rozehnal. Když svou práci dokončil, provoz na letišti se opětovně srovnal.

Opeřenci jsou rizikem

Ptáci, nejen benátští racci, představují pro světová letiště bezpečnostní riziko. Pokud se připletou do motoru letadla, mohou ho poškodit, v minulosti způsobili i pád několika strojů. Ke zřejmě „nejslavnější“ nehodě došlo v roce 2009 u společnosti US Airways, kdy byl kapitán Chesley „Sully“ Sullenberger nucen přistát na newyorské řece Hudson poté, co motory vcucly několik hus kanadských.

I z tohoto důvodu je řada světových letišť vybavena jednotkou sokolníků a dravců, kteří pomáhají udržet areál o něco bezpečnější a bez opeřených hrozeb.

Drzost benátských racků je natolik proslulá, že některé hotely turisty od loňského roku vybavují vodními pistolkami, aby mohli ptáky v případě potřeby odehnat. CNN připomíná, že racci se nebojí krást svačiny chodcům, přistanou ale klidně i na zahrádce kavárny a klovnou každý prst, který se jim dostane do cesty.

Benátské hotely rozdávají vodní pistole na obranu před loupeživými racky

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám