Hlavní obsah

Průvod s korunovačními klenoty se o víkendu vydá z Prahy na Karlštejn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlštejn (Berounsko)

Tradiční průvod s korunovačními klenoty vyrazí v sobotu z Pražského hradu směrem na Karlštejn. Desítky jezdců na koních a dvořanů v povozech oblečených v dobových kostýmech vytvoří Královský průvod, který navazuje na historickou tradici z doby císaře Karla IV.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Karla IV. bude opět představovat herec Vladimír Čech.

Článek

Také letos dobové oblečení oblékne řada zajímavých hostů. Císaře opět ztvární Vladimír Čech, jeho choť Elišku Pomořanskou herečka Debora Štolbová. Průvod vyrazí v sobotu v 9:30 hodin z Pražského hradu Nerudovou ulicí na Kampu, kde císař promluví k lidu.

Dále se stočí podél řeky do Radotína, kde budou až do večera připravena hudební a divadelní vystoupení. Poté bude pokračovat přes Černošice do Dobřichovic, kde program prvního dne završí na nádvoří zámku divadelní představení Noc na Karlštejně.

Rytířské hry, zpěvy, tance i hodokvas

V neděli se průvod nejprve zastaví v Letech, kde je připraveno císařovo uvítání. Poté by měl pokračovat do Řevnic na košíkářské trhy a hudební vystoupení a dále do Hlásné Třebaně.

Odpoledne průvod dorazí do Karlštejna, kde budou pro návštěvníky připraveny rytířské hry, hodokvas, zpěvy, tance i oblíbené country kapely. Vpodvečer pak vstoupí císař Karel se svými dvořany do zdí hradu Karlštejna, aby symbolicky uložil klenoty na místo, kam podle tradice patří.

Karel IV. podle tradice uchovával korunovační klenoty Svaté říše římské na svém venkovském sídle - na hradě Karlštejn a každoročně po Velikonocích je nechával v Praze ukazovat věřícím. Krátce nato byly klenoty vezeny zpět a právě návrat klenotů z hlavního města na Karlštejn je i námětem Královského průvodu.

Průvod bude skromnější než byl minulý rok

Kraj, který tradici založil se na průvodu letos nepodílí a obce ho financují ze svých rozpočtů. Minulý ročník stál přes deset miliónů korun, většinu měla zaplatit Evropská unie. Letos by měly být náklady mnohonásobně nižší, průvod bude skromnější.

"Průvodu se obce našeho regionu účastní od jeho počátku. Bylo proto logické, abychom ve chvíli, kdy průvod ztratil svého pořadatele, začali hledat partnery a vzali organizaci akce do svých rukou sami. Chceme zachovat tuto tradici, která spojuje lidi v celém kraji," uvedl starosta Letů a předseda sdružení Jiří Hudeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám