Hlavní obsah

Prozkoumejte Toskánsko, kolébku renesance

Novinky, Mgr. Martina Košlíková, Poradna ACK ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toskánsko naleznete na Apeninském poloostrově nedaleko Říma. Celá oblast je ovlivněna bohatou historií, kterou jí vdechli nejen Etruskové a Římané, ale stala se i kolébkou renesance ve 13. století. Toskánsko je do dnešní doby proslulé svým vztahem k umění, ale nabízí i malebnou přírodu, víno a skvělou gastronomii.

Foto: Pixabay.com

Florencie

Článek
Foto: Pixabay.com

Toskánsko je vyhledávané turisty po celý rok. V letních měsících láká na své pobřeží, které omývá Ligurské a Tyrhénské moře. Synonymem dlouhých písečných pláží s čistým mořem je Maremma.

Na jaře a na podzim pak láká zejména k cestování po místních památkách, krásných městech a městečkách. Většina z nich připomíná opevnění či pevnost. Je zde toho tolik, že je obtížné si vybrat, kde na cestách začít.

Foto: Pixabay.com

Pisa

Kolébka renesance

Mezi nejnavštěvovanější turistické cíle patří bezpochyby Pisa a Florencie. Ta se stala kolébkou renesance a její podobu ovlivnila dynastie Medicejů. Florencie se tak stala na čas hlavní scénou pro umělce. Tvořili zde například i Michelangelo či Leonardo da Vinci.

I v dnešní době představuje město intelektuální, umělecké a kulturní centrum Toskánska. Nachází se zde velké množství muzeí, kostelů, nádherných náměstí, mostů, ale také vyhlášených trhů a vyhledávaných tříd s butiky.

Foto: Pixabay.com

Florencie

Navštívit můžete například galerii Uffizi, která ukrývá ve svém nitru největší kolekci renesančního umění, dále pak most Ponte Vecchio, velkou dominantu, Dóm Santa Maria del Fiore, či náměstí Piazzale Michelangelo a náměstí Piazza del Duomo.

Šikmý svět

Neméně oblíbeným městem je Pisa, kterou učinila slavnou zejména její šikmá zvonice na náměstí Piazza dei Miracoli. Ta se sesunula na stranu z důvodu špatných základů, a to ačkoliv její stavba probíhala téměř 200 let. Její sklon zamezil tehdejším plánům vybudovat největší zvonici na světě.

Vystoupat na její samotný vrchol můžete po 294 schodech, nahoře se vám pak za odměnu nabídne úchvatný pohled do okolí. Doporučujeme vstupenky na ni zakoupit předem, jelikož počet návštěvníků je omezován.

Foto: Pixabay.com

Pisa

Nejedná se však o jedinou atraktivitu ve městě. Dále je tu k vidění na stejném náměstí dóm a kruhová křtitelnice. Navštívit můžete i muzea či palác Clock. Při procházení městem nezapomeňte ochutnat místní bezlepkový chléb, tzv. cecina.

Dech středověku

V Toskánsku je dále oblíbená Siena, která si svými hradbami do dnešního dne chrání svůj středověký nádech. Odsud pochází patronka Evropy a Itálie, Kateřina Sienská. Její rodný dům je přístupný turistům a na jeho zdech se nacházejí krásné zachovalé fresky.

Střed města tvoří náměstí Piazza del Campo. Všechny zaujme jeho tvar, který je formován do mušle. Hlavní dominantou na radnici je pak samotná věž Torre del Mangia s 500 schody nabízející krásný rozhled na město. V budově radnice se nachází i muzeum.

Z centra se pak můžete vydat malebnými ulicemi až k hradbám a jejich branám, z původních 12 se jich zachovalo 11. Ve městě sídlí i nejstarší banky z roku 1472, a to v paláci Monte dei Paschi di Siena.

Foto: Pixabay.com

Siena

Atmosféru unikátního středověkého města zažijete i v San Gimignanu, kde vás již z dálky upoutají vysoké středové věže, tzv. rodové věže, symbol moci tehdejších pánů. Dříve jich zde stávalo více jak 72, v dnešní době jich je zachováno jen 14. Mezi největší patří Torre Grossa s výškou 54 metrů. Město je zapsané od roku 1990 na seznamu světového dědictví UNESCO.

Ve všech památkách doporučujeme vhodný oděv, aby zůstala zakrytá ramena a kolena. Některé památky turistům nabízejí i šátky na zakrytí požadovaných míst.

Foto: Pixabay.com

Cinque terre

Mezi zahraničními návštěvníky je na jaře oblíbené i menší město Camogli, kde se koná rybářská slavnost, během níž se na náměstí ve velké pánvi smaží nespočet ryb, které můžete ochutnat.

Zajímavým cílem je i oblast tzv. Cinque terre, rezervace pěti městeček, které svou polohou téměř balancují na okraji útesů. Jedná se o města Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza a Monterosso al Mare. Mezi tradiční produkty mimo víno patří citróny, med, panenský olivový olej a ančovičky.

Vyhnanství Napoleona

K Toskánsku náleží i známý ostrov Elba, na kterém v roce 1814 pobýval Napoleon během svého exilu. Tento italský ostrov, v pořadí třetí největší, nabízí rozmanitou krajinu a čisté, průzračné moře.

Zajímavé je i vnitrozemí ostrova, kde se nacházejí oblíbené turistické a cyklistické stezky. Elba je bohatá na ložiska železa, ale také na proslulé bahenní lázně. Symbolem relaxu jsou pak termální lázně San Giovanni.

Za vínem a gastronomií

V Toskánsku nelze opominout místní vína. Vyhledávanou oblastí pro červená vína je Chianti. Mnohdy se udává, že historie výroby tohoto vína spadá až k období Etrusků, tzn. k 8. století před n.l. Značka spadá pod chráněné zeměpisné označení a mohou ji využívat pouze zdejší vinaři. Vinné lahve jsou tradičně zaoblené a omotané slámou. Jedná se tak o vyhledávaný suvenýr mezi turisty.

Foto: Pixabay.com

Proslulé jsou i zdejší sýry, existuje jich hned několik druhů, které jsou vyrobeny ze směsi kravského, kozího a ovčího mléka. Některé z nich jsou vyrobeny výhradně z ovčího mléka a jsou často označeny značkou DOP (Denominazione di Origine Protetta) potvrzující jejich kvalitu.

Pravděpodobně jeden z nejoblíbenějších a nejobvyklejších sýrů v této oblasti je sýr Pecorino, který se vyrábí ze 100 % ovčího mléka a svým původem sahá také do doby Etrusků.

Důležitá telefonní čísla:

karabiníci - 112

karabiníci - 112 policie - 113

karabiníci - 112 policie - 113 hasiči - 115

karabiníci - 112 policie - 113 hasiči - 115 pomoc motoristům - autoklub - 116

první pomoc - 118

Reklama

Výběr článků

Načítám