Hlavní obsah

Prosím, zvažte se, vyzývají severské aerolinky cestující před odletem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severské aerolinky Finnair začaly vážit na letišti v Helsinkách cestující. Nejde však o povinnost, ale o zcela dobrovolnou činnost, která napomůže sběru důležitých dat. Od pondělí 5. února, kdy měření začalo, už na váhu vstoupilo přes 600 pasažérů. Další budou mít příležitost vyjma aktuálního měsíce ještě v dubnu a květnu.

Foto: Profimedia.cz

Cestující se mohou dobrovolně vážit během celého února, poté ještě v dubnu a květnu

Článek

Vážení cestujících není ničím neobvyklým, v posledních letech ho provedly mimo jiné i Air New Zealand či Korean Air. Nasbíraná data se využívají k vypočtení rovnováhy letadla pro vzlet a přistání a musejí se každých pět let aktualizovat, informoval Independent.

Finský dopravce Finnair pro server poznamenal, že vážení je nejen zcela dobrovolné, ale také anonymní. Hodnoty se nikdo další nedozví.

Šéf pozemního provozu aerolinek Satu Munnakka uvedl, že data jsou důležitá k bezpečnému provozu letadla. „V žádném případě ale nedochází k propojení osobních dat cestujících. Zaznamenáváme celkovou váhu a také další informace o pasažérech a jejich příručních zavazadlech, ale nechceme vědět jména ani číslo rezervace,“ upřesnil Munnakka.

Jakmile budou nová čísla vyhodnocena, budou se používat pro výpočty mezi léty 2025 a 2030.

V letectví existují i názory, že by se cestující měli vážit před každým letem. Přesnější výpočty, které by neoperovaly pouze s průměrnými hodnotami, by totiž pomohly snížit například množství spotřebovaného paliva, a tím pádem i zmenšit uhlíkovou stopu a dopady na životní prostředí.

17 hodin v letadle? Chystá se nové ultra dlouhé spojení

Cestování

Letecké trasy, na kterých vás nejpravděpodobněji postihnou turbulence

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám