Hlavní obsah

17 hodin v letadle? Chystá se nové ultra dlouhé spojení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodina dvacet v letadle do Švýcarska je vlastně zábava, tři hodiny jsou pro Čechy obvyklý standard do prázdninových destinací na jihu Evropy. Cokoli delšího než šest hodin na trase Praha–Dubaj už se dost táhne. A co teprve jeden z plánovaných nejdelších letů bez přestávky? Zhruba 17hodinové spojení mezi Dallasem a Brisbane ale nebude tím nejdelším letem vůbec.

Foto: Profimedia.cz

Na podzim odstartuje nové ultra dlouhé letecké spojení.

Článek

Nové plánované letecké spojení mezi Spojenými státy americkými a Austrálií ohlásily American Airlines a informoval o něm Independent. Z Dallasu do Brisbane se začne létat 27. října tohoto roku. Trasu mezi mezinárodním letištěm Dallas/Fort Worth a letištěm Brisbane bude operovat Boeing 787-9 s novými luxusními sedadly.

Bezmála 13 tisíc kilometrů dlouhou cestu by měl boeing překonat za průměrně 17 hodin. Mezi tzv. lety na ultra dlouhé vzdálenosti se řadí spojení, která trvají déle než 12 hodin.

Který let je nejdelší?

V současnosti jsou nejdelšími lety bez přestávky spoje Singapore Airlines z New Yorku a Newarku do Singapuru, které překonávají vzdálenost 15 300 kilometrů a ve vzduchu jsou bez přestávky bezmála 19 hodin.

Bronzovou příčku drží Qatar Airways spojující Auckland a Dauhá. Cestující v letadle stráví zhruba 17 hodin a 20 minut při překonávání asi 14 500 km.

Další místa žebříčku drží rovněž spoje z různých částí světa do Austrálie. Mezi další ultra dlouhé lety pak patří trasy z USA do Singapuru či Indie. Konkrétní umístění záleží na způsobu posuzování nejdelších letů, přičemž většinou hraje zásadní roli vzdálenost mezi danými letišti spíše než čas strávený ve vzduchu.

Let na Lanzarote se proměnil ve spontánní koncert, který roztančil cestující

Cestování

Jak se co nejlépe vyspat na dlouhém letu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám