Hlavní obsah

Při bahenních závodech Pacu Jawi se držíte kravského ocasu, dokud to jde

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiný kraj jiný mrav, říká se. Španělé s býčími zápasy a Američané s rodeem by možná pohrdali závodem Pacu Jawi, který pořádají Indonésané. V každém případě mají na Sumatře soutěž mírumilovnější, nikomu se totiž většinou nic nestane. Jen se trochu ušpiní od bahna.

Bahenní závody Pacu Jawi

 
Článek

Závody krav jsou populárním koníčkem indonéských farmářů. Schází se vždy početné publikum. Často na festival Pacu Jawi přijíždějí i zahraniční turisté.

Nevšední kravské závody pocházejí z kultury západní Sumatry. Tuto tradici stovky let praktikovali farmáři jako zábavu pro místní obyvatele. "Žokej" jezdí za párem krav, drží se jejich ocasu a snaží se udržet na bahnité trati prosáklé vodou.

Foto: Profimedia.cz

Pacu Jawi

Foto: Profimedia.cz

Důležitá je také taktika.

"Je neuvěřitelné, kolik fotografů se letos sešlo na závodech Pacu Jawi. Je to více než minulý rok," řekl listu New York Daily News Nofrin Napilus, organizátor ze společnosti West Sumatra Tourism Care Community.

Žokejové jsou hodnoceni podle rychlosti a stability. Krávy také často ukazují, jak velkou mají sílu, a tak se žokejové mohou lehce dostat mimo soutěžní dráhu.

Foto: Profimedia.cz

Bahenní závody

Foto: Profimedia.cz

Občas se někdo neudrží na nohou.

Foto: Profimedia.cz

Pacu Jawi

I když to vypadá, že se jedná jen o zábavu a hru, má Pacu Jawi i svou temnou stránku. Když chtějí farmáři popohnat krávy, koušou je do ocasů.

Foto: Profimedia.cz

Po každé jízdě mají žokejové bahno úplně všude.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám