Hlavní obsah

Přestaňte si stěžovat na únavu, vzkázal svým pilotům šéf aerolinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf nízkonákladových aerolinek Wizz Air József Váradi způsobil značný poprask, když se poměrně nevybíravě vyjádřil na adresu svých pilotů. Jejich stížnosti na únavu smetl tím, že takhle práci dělat nelze a že unavení jsme po pandemii všichni. Letecké odbory nicméně upozorňují na to, že piloti mohou bez dostatku odpočinku ohrozit průběh letu, a situaci připodobňují k řízení pod vlivem alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Váradi ve vzkazu natočeném na video hovořil o následcích pandemie. „Teď, když se všichni vracíme do práce, je únava potenciálním problémem. Míru únavy ale musíme snížit. Nemůžeme dělat v tomhle byznysu, pokud si každá pátá osoba nahlásí nemoc jen kvůli únavě. Všichni jsme unavení, někdy ale musíme prostě víc pracovat,“ uvedl šéf společnosti.

Doplnil, že cena za rušení letů je vysoká. Jde zejména o finanční škody a kompenzace pro cestující. „Jde také o poškození reputace,“ uvedl.

Společnost se brání

Organizace European Cockpit Association, která zastupuje na 40 tisíc pilotů, reagovala tím, že šéf Wizz Airu nabádá piloty k tomu, aby pracovali unavení. „Je to, jako byste dali klíče od auta opilému řidiči,“ uvedla asociace na Twitteru a vyzvala Agenturu Evropské unie pro bezpečnost letectví, aby zasáhla.

K Váradiho vzkazu se vyjádřil také generální tajemník British Airline Pilots‘ Association. „Vyzývám pana Váradiho, aby rychle objasnil, že bude podporovat každého pilota, který se rozhodne udělat správnou věc a který pro bezpečnost pasažérů, posádky i stroje nepoletí unavený,“ řekl.

Mluvčí společnosti Wizz Air reagoval, že vzkaz byl sestříhaný a aerolinky si rozhodně nezahrávají s bezpečností. „Letecký průmysl je velmi regulován a bezpečnost je a vždy bude naší nejvyšší prioritou,“ uvedl.

Lidé rozcupovali aerolinky za nevábnou snídani v první třídě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám