Hlavní obsah

Přední Výtoň zachraňuje nejvýše položený Vítkův hrádek sbírkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítkův hrádek

Obec Přední Výtoň zachraňuje nejvýše položený hrad v Čechách Vítkův hrádek i veřejnou sbírkou. Na tomto turisty vyhledávaném místě je třeba opravit vyhlídkovou plošinu, ze které jsou za jasného počasí vidět i vrcholky Alp. Obec potřebuje od dárců vybrat deset milionů korun. Ročně tam vyrazí desítky tisíc turistů.

Foto: Pavel Pechoušek

Z Vítkova hrádku je rozhled na celé Lipensko a za jasného počasí jsou vidět i vrcholky Alp.

Článek

„Vybrané peníze z veřejné sbírky budou určeny výhradně k opravě kulturní památky Vítkův hrádek, včetně zařízení. Na demontáž dřevěné plošiny a na její opravu by měla obec dostat cenové nabídky v následujících dnech,“ uvedl starosta Přední Výtoně Pavel Gabriš (Dycky Výtoň). Upozornil, že zatím také nikdo neví, kolik bude stát oprava zdiva Vítkova hrádku.

Na základě posledního statického a dendrologického posudku skončila životnost dřevěné konstrukce vyhlídkové plošiny 31. 10. 2023 a je na ni zakázán přístup. Posudek byl vypracován odborníky na objednávku obce v létě roku 2023.

„V rámci generální opravy se vymění všechny vadné, shnilé díly plošiny. Což znamená, že stávající forma bude kompletně nahrazena plošinou z nového materiálu při zachování původního projektu,“ ujistil Gabriš.

Vítkův Hrádek zve turisty i letos

Cestování

Plošina je vyhledávanou turistickou atrakcí, protože nabízí jedny z nejkrásnějších výhledů na Lipno a za dobrých povětrnostních podmínek i pohled na Alpy. Její jedinečnost násobí umístění v bezmála 700 let existujícím donjonu, věži čtvercového půdorysu.

Starosta Gabriš stále doufá, že se podaří otevřít Vítkův hrádek už v květnu tohoto roku. Program na letní sezonu bude sestavovat ten, s kým obec uzavře smlouvu na provoz. V minulém roce to byla společnost Spása, která nabídla návštěvníků pestrou škálu kulturních akcí pro děti i dospělé.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Na Vítkův hrádek vyráží i kvůli akcím ročně desítky tisíc turistů.

„Vítkův hrádek je ikona celého Lipenska a každá pomoc k jeho zlepšení je namístě. Všichni vítáme iniciativu obce při získání prostředků touto zajímavou cestou. Kdyby se podařilo veřejnou sbírkou vybrat dostatek prostředků, profitovali by všichni. Vítkův hrádek je schopen nalákat návštěvníky z Rakouska, protože je na hranicích. A každá investice, která pomůže incomingu do ČR, má mnoho přidaných hodnot,“ upozornil Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

Nejvýše položenou hradní zříceninu u nás provozuje obec od května loňského roku. Majitelem je od roku 1990, ale o provoz se dlouhé roky staralo občanské sdružení Spolek přátel Vítkova hrádku. Vítkův hrádek je nejvýše položenou podobnou památkou v České republice, kdy leží v nadmořské výšce 1036 metrů nad mořem.

Pokračuje obnova Vítkova hrádku, proutkaři našli vodu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám