Hlavní obsah

Vítkův Hrádek zve turisty i letos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středověký hrad Vítkův Hrádek u přehrady Lipno na jihu Čech neodmyslitelně patří k tomuto turisty vyhledávanému regionu. Dlouhá léta na něm působil Spolek přátel pro obnovu Vítkova Hrádku, který zajišťoval i přístup turistům. Své působení začátkem letošního roku ukončil, památku převzala obec Přední Výtoň. Stala se majitelem i provozovatelem oblíbené zříceniny.

Foto: Profimedia.cz

Vítkův Hrádek navštíví každoročně několik desítek tisíc turistů.

Článek

Představitelé obce slíbili, že památka bude nadále přístupná veřejnosti, a tento slib plní. Turisté o návštěvu hradu letos nepřijdou. „Otevřeli jsme, jak jsme slíbili,“ řekl starosta Pavel Gabriš. Obec řešila jen to, do jaké míry pustí návštěvníky na dřevěnou vyhlídkovou plošinu, která byla podrobena pečlivému průzkumu odborníků.

„Po konzultaci se statikem a dendrologem bylo uzavřeno z bezpečnostních důvodů centrální dřevěné schodiště, proto je plošina přístupná pouze jednosměrně,“ vysvětlil starosta. Dodal, že nyní je přístupná pouze ta část, která je bezpečná, a vyhlídka je zachována v nezměněném rozsahu.

Přinést novou energii

Přední Výtoň požádala o pomoc s tvorbou programu a denním provozem zříceniny společnost Spása. „Věříme, že historie není jen záznamem minulých událostí, ale inspirací pro dnešek a zítřek. Vítkův Hrádek proměníme v moderní oázu vzrušení a dobrodružství v jedinečné historické kulise,“ konstatoval Samuel Suchánek ze společnosti Spása. Bude se se svými kolegy snažit přinést Vítkovu Hrádku novou energii a zároveň zachovávat jeho odkaz.

Tváří předcházejícího provozovatele byl předseda spolku Miroslav Kovačičín, který se nejvíce zasloužil o zmrtvýchvstání této středověké památky. „Je na místě poděkovat za jejich přínos pro toto místo a vůbec cestovní ruch na Lipensku,“ řekl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Podle něj Vítkův Hrádek se díky jejich desítky let trvající práci stal ikonou celého regionu. „Za sebe mohu sdělit, že jsem rád, že se pro správu a provoz hradu našel velmi důstojný nástupce,“ dodal.

Zřícenina Helfštýn a jeho nevídaná proměna

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Spolek přátel Vítkova hrádku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám