Hlavní obsah

Pokračuje obnova Vítkova hrádku, proutkaři našli vodu

Spolku přátel pro obnovu Vítkova hrádku v čele s Miroslavem Kovačičínem i obcí Přední Výtoň se daří postupně zatraktivňovat tuto nejvýše položenou hradní zříceninu v republice (1037 m n. m.). Na akce i prohlídky tam míří tisíce návštěvníků, kteří se od října dočkají nového sociálního zařízení.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Na výlety i jednotlivé akce vyrážejí ročně k Vítkovu hrádku na pravém břehu Lipna tisíce lidí.

Článek

To bude k dispozici návštěvníkům v prostorách bývalé konírny. Náklady přesáhly dva miliony korun. V minulém roce také Přední Výtoň zaplatila vrt, díky němuž je na hrádku voda.

Vodu našli proutkaři

„Stále více návštěvníků hradu si stěžovalo na absenci sociálního zařízení. Museli využívat každý kousek přírody, což znečišťovalo okolí,“ uvedl starosta Přední Výtoně Jan Bittner (Přední Výtoň).

Z toho důvodu starosta obce projednal se zastupiteli, jak vzniklou situaci vyřešit. Následovala jednání s památkáři, kteří projekt schválili.

Oborou na Lounsku vede nová Lososí stezka

Cestování

„Zadaná projektová dokumentace splnila požadavky jak po hygienické, tak architektonické stránce. Objekt sociálního zařízení má pánský i dámský záchod, úklidový kout a našlo se také místo na malou sprchu pro zdejší zaměstnance, kteří se potřebují umýt. Byl vyřešen i problém s čistírnou odpadních vod, tak aby byla v souladu s ochranou přírody a nebyla ohrožena kvalita spodních pramenů,“ konstatoval starosta.

Nákladná byla samotná doprava materiálu na hrad a předtím i samotný vrt. „Bez vody by sociální zařízení nemohlo fungovat. Proutkaři byl zadán úkol najít v prostorách hradu vodu, tak aby se k místu mohla dostat vrtná souprava,“ doplnil Bittner.

Obec vybrala dvě místa budoucího vrtu. Nakonec odborníci vytipovali místo, které bylo snáze dosažitelné pro vrtnou soupravu. Náklady na vrt přesáhly 250 tisíc korun.

Zkvalitnění služeb

„Někteří kritici si tehdy ťukali na čelo, že se vrtá na vrcholu kopce ve výšce tisíc metrů nad mořem a čeká se, že tam bude voda. Ale proutkaři si stáli za svým a na vodu se narazilo již v hloubce 15 metrů. A byl jí dostatek. Při vrtání stříkala do vzduchu, takže se záměr podařil na jedničku,“ zmínil předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Podotkl, že Vítkův hrádek je významným turistickým cílem celého Lipenska, který si tuto investici zasloužil již dlouhé roky. „Je to významný posun ke zkvalitnění služeb pro všechny návštěvníky,“ dodal Mánek.

V Domažlicích nadšenci otevřou důl na slídu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám