Hlavní obsah

Pravidelné turistické lety do kosmu jsou za rohem. Za astronomickou částku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistické výlety do vesmíru jsou opět o kousek blíž. Od příštího roku je chce provozovat společnost Space Perspective ve své luxusní kapsli. V následujících týdnech mají proběhnout zkušební lety. Návštěvníci kosmu si během cesty užijí pohodlí a budou moci usrkávat koktejly. To vše za vskutku astronomických 99 tisíc liber (2,92 milionu korun).

Foto: Profimedia.cz

Kapsle má průměr 4,9 metru.

Článek

Kapsle nazvaná Neptune a zavěšená k balonu má pojmout osm pasažérů a kapitána. Pokud dopadnou zkušební lety dobře, chce společnost Space Perspective zahájit ostrý provoz během příštího roku, informuje server Independent. Na rozdíl od konkurence v podobě firem Virgin Galactic či Blue Origin se cestující v luxusní kapsli nebudou muset potýkat s nízkou gravitací či s gravitačním přetížením.

Místo toho se mohou těšit na nejvyšší možné pohodlí, k dispozici jim bude třeba plně zásobený bar, vysokorychlostní připojení k internetu či hudba. Co za skladby bude společnost hrát, není zatím známo.

Největší okno ve vesmíru

Kapsle má průměr 4,9 metru, což je oproti konkurenci dvojnásobek, uvádí Independent. Na palubě se navíc nachází funkční toaleta, což se může při vysoké spotřebě koktejlů a šestihodinové délce cesty velmi hodit. Vesmírné vozítko se podle všeho pyšní i největším oknem, které kdy putovalo do kosmu, což bude pro pasažéry nesporné plus, až si budou fotit výhledy na Zemi.

Za jedinečný zážitek ale zájemci vysolí pěkně vysokou částku, zmiňovaných 99 031 liber. Space Perspective ovšem tvrdí, že kapsle je nejbezpečnějším, nejluxusnějším i nejzodpovědnějším způsobem, jak zažít atmosféru vesmíru. Cena je proto logická.

„Vesmírná kapsle se nepodobá ničemu, co svět viděl,“ konstatuje spoluzakladatel společnosti Taber MacCallum. „Jsme na vrcholu ohromného posunu – nejen ve způsobu, jakým lidé mohou zažít vesmír, ale také v tom, co se nám vybaví, když se řekne vesmírná loď,“ míní spoluzakladatel. Doplnil, že společnost dláždí cestu přístupnějšímu cestování do kosmu.

Výlet pro nejbohatší: S výhledem na planetu Zemi ze záchodového prkénka

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám