Hlavní obsah

Pozor na hordy medúz, varuje turisty populární španělská oblast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská prázdninová oblast Costa del Sol vydala varování pro turisty. Mají se mít na pozoru před vysokými počty medúz, které se aktuálně vyskytují kolem pláží v letoviscích Nerja, Benalmádena, Fuengirola či Marbella. Zahraniční návštěvníci záplavu žahavých mořských živočichů popisují jako scény z hororu.

Foto: Profimedia.cz

Jihošpanělské pobřeží čelí hordám medúz.

Článek

Tým odborníků z instituce Aula del Mar zaznamenal v minulém týdnu kolem zmiňovaných pláží v Andalusii rekordně vysoký počet talířovek svítivých a kořenoústek, které jsou známé svojí velikostí, jež činí 60 až 90 centimetrů, píše server Independent.

„Je to jako z hororu,“ uvedl pro server The Sun britský turista Francisco Martinez. „Costa del Sol navštěvuji 20 let a tohle se tu ještě nestalo. Jestli chcete s dětmi do moře, musíte si přinést síť, tak zlé to je,“ doplnil.

Mají ideální podmínky

Varování před medúzami vydalo několik pláží podél pobřeží, na městských plážích v Malaze byly kvůli nebezpečí vyvěšeny žluté vlajky, které na přítomnost žahavců upozorňují. Stejná varování platí také dále na východ, například v letovisku Almuñécar.

„Byli jsme si jistí, že tento rok nastanou podmínky, které budou vysokým počtům medúz nahrávat. A teď k tomu došlo,“ uvedl pro španělský server SUR biolog z Aula del Mar Jesús Bellido. „Trochu se nám ulevilo, že se medúzy objevily až v srpnu a neovlivnily celý červenec,“ doplnil.

Už na jaře odborníci předpokládali, že vyšší teplota vody populaci medúz nahraje. Ačkoli je nyní moře podle Bellida chladnější, začátkem léta tomu tak nebylo.

Turisté mohou množství medúz na plážích sledovat i pomocí aplikace Infomedusa, kterou vyvinul právě institut Aula del Mar.

Ráno tu kokrhá kohout, varuje turisty před venkovskými zvuky španělská obec

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám