Hlavní obsah

Povzneste se nad strach z výšek ve výtahu, kterým jezdila i Audrey Hepburnová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Outdoorový výtah, který bývá označován za nejvyšší v Evropě, vystoupá 152,8 metru vysoký útes za méně než minutu. A pohled, který se vám naskytne v jeho cílové stanici ve výšce 1114 metrů, je vskutku nebeský. Křišťálově čisté Lucernské jezero a Bernské alpy. To už stojí za překonání trošky závrati.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Hammetschwandský výtah je nejvyšším outdoorovým v Evropě.

Článek

Hammetschwandský výtah byl dokončen už v roce 1905 jako první svého druhu ve Švýcarsku. Tehdy stoupal rychlostí jednoho metru za sekundu a do cílové vyhlídky dorazil za bezmála tři minuty. Kabina ze dřeva a zinku unesla osm lidí najednou.

O třicet let později už kovovou kabinu s až 12 pasažéry zvedal výtah rychlostí 2,7 metru za sekundu a byl tak nazýván nejen nejvyšším venkovním v Evropě, ale i tím vůbec nejrychlejším na světě.

Dnešní prosklená kabina se vzhledem rakety funguje tři desítky let. Míří k nebesům rychlostí 3,15 metru za sekundu a stále budí respekt. Vše je ale jen o pocitu a mírném šimrání v podbřišku při nástupu. Jízda nahoru je nejen rychlá, ale i komfortní a není třeba se bát žádných trhnutí, otřesů nebo zhoupnutí. Zážitek z panoramatického venkovního výtahu a překrásný výhled z horní stanice ale vhodně doplňuje i cesta k nim.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Pohled na křišťálově čisté Lucernské jezero ze stezky vedoucí k Hammetschwandskému výtahu.

Ideální destinací, ze které můžete na nevšední vertikální projížďku vyrazit, je město Lucern ve stejnojmenném švýcarském kantonu. To nabízí bohaté kulturní vyžití, půvabnou starou část s řadou památek, a protože jsme ve Švýcarsku, i štědrou porci přírodních krás a množství zajímavých cílů ideálních pro okolní výlety.

Chcete-li z Lucernu vyrazit na zážitkový výtah, užijete si už samotné přibližování k němu. Na lucernské jezerní promenádě nastoupíte na loď, která se s vámi vydá na příjemnou vyhlídkovou plavbu. Na jeho druhém břehu přestoupíte na lanovku, která vás vyveze k hotelu Bürgenstock.

Hvězdná klientela

Jedná se o luxusní horský rezort, který měly v oblibě největší hvězdy stříbrného plátna jako Sofia Lorenová nebo Audrey Hepburnová. Okouzlující britská herečka (narozená v Belgii) s očima plaché laně měla tento dobře schovaný ráj tolik v oblibě, že se v roce 1954 ve zdejší kapli dokonce vdávala. Při čekání na speciální výtah ale očím zvědavých fanoušků přece jen neunikla.

Foto: Profimedia.cz

Audrey Hepburnová v luxusním švýcarském rezortu s Lucernským jezerem v pozadí

Více než příjemné útočiště tu o deset let později našel i Sean Connery s filmovým štábem Goldfingera. Hotel při významných bondovských výročích příležitostně nabízí pobyty pro fanoušky agenta 007, kteří se zde mohou vydat v jeho stopách a ochutnat speciální tematické menu ve zdejší vyhlášené restauraci. Jedná se ale o kratochvíli pro horních deset tisíc, za noc v luxusním pokoji tu totiž klidně můžete nechat měsíční mzdu průměrného Čecha.

Zadarmo ani výtah nejezdí

Balíček, v němž jsou zahrnuty zpáteční cesty lodí, lanovkou i výtahem, vás vyjde zhruba na 1600 korun. Kdo by se chtěl pokochat výhledem z cílové stanice laciněji, může se od hotelu vydat pěšky, solidní výšlap nahoru jde se slušnou fyzičkou zvládnout za hodinu a půl, cesta dolů je pak o půl hodiny rychlejší. Zpáteční jízdenky na loď i lanovku lze pořídit zhruba za 1200 korun.

Držitele Swiss Travel Passu, který se vyplatí, budete-li v zemi využívat skvěle organizovaný systém veřejné dopravy, vyjdou plavby po jezeře a cesty lanovkou na polovic.

Most, na němž tančí mrtví

Cestování

A pokud by chtěl někdo výletovat vyloženě nízkonákladově, bude potřebovat kvalitní obuv, fyzičku a auto. Dnes už se dá totiž k hotelu dostat i autem. A od hotelu je to krátká procházka po značené stezce. Samostatné obousměrné svezení výtahem vyjde dospělého zhruba na 300 korun, děti na polovinu.

Hammetschwandský výtah je každoročně v provozu od jara do podzimu a letos se stezka, která k němu vede, symbolicky otevírá na Velký pátek. Umíte si představit symboličtější den, kdy nad půvabnou švýcarskou krajinou stoupat k nebesům, než právě Velikonoce?

Reklama

Výběr článků

Načítám