Hlavní obsah

Novou Poštovnu na Sněžce navštívili první turisté

Právo, Vladislav Prouza
SNĚŽKA

Turisté minulý týden v pátek zažili nečekanou předem neavízovanou premiéru na střeše Čech. Historicky prvně otevřela na 1 602 metry vysoké Sněžce brány nová Česká poštovna postavená podle projektu architektů Martina Rajniše a Patrika Hoffmana peckou podnikatelkou Jaroslavou Skrbkovou.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Na vrcholu Sněžky zůstane spolu s poštovnou kaple a polská bouda.

Článek

"Slavnostní otevření proběhne 10. srpna při příležitosti Svatovavřinecké pouti. Poštovna zatím funguje na základě předběžného užívá, když do roka počítáme s kolaudací, která závisí na demolici srubu staré poštovny," přiblížila Skrbková.

Kolaudace se zdržela o dva roky

Kolaudaci vrcholového objektu za zhruba deset miliónů korun zdržely o dva roky vleklé spory mezi peckou investorkou a dodavatelem a povětrnostní podmínky. Podnikatelka z Pece pod Sněžkou vyčítá dodavatelům hrubě odfušovanou práci, dodavatelská firma naopak přiznává pouze drobné snadno odstranitelné nedodělky v rozsahu dvou procent odvedeného díla.

V pozadí srub staré poštovny.foto: Právo/Vladislav Prouza

Objekt o rozměrech menšího rodinného domku složený z třinácti tisíc speciálních dílů představuje snadno smontovatelnou stavbu expedičního charakteru. Interiéru nové České poštovny, oceněné několika cenami za originální architekturu, vévodí obraz sv. Anežky České, která dala vrcholovému objektu jméno.

"Inspirovali nás i klasické krkonošské chalupy. Poštovna se stane také pasivním kolektorem sluneční energie. Jde o tzv. živý dům spjatý s okolní přírodou měnící interiér podle aktuálního klimatu," popisují stavbu architekti.

Nová Česká poštovna slouží od pátku veřejnostifoto: Právo/Vladislav Prouza

Raritu poštovny má brzy představovat emblém Božího oka tvořící spolu s obrazem sv. Anežky neopakovatelný efekt. "Malba sv. Anežky je replikou obrazu z Národní galerie," upřesnila Skrbková. Turisté najdou v poštovně vyhlídkovou terasu, informace o Krkonoších a nezbytná poštovní razítka s reliéfem Sněžky vyhledávané filatelisty z celého světa.

Vrchol nejvyšší české hory tvořící v roce 1949 počtem osmi staveb malé městečko se demolicí starého poštovního srubu smrskne na trojici objektů nové poštovny, kaple sv. Vavřince a polské boudy.

Reklama

Související témata:

Související články

O dolu Kovárna aneb do nitra Sněžky

Obří důl, jedno z ledovcových údolí, je právem nazýván pokladnicí Krkonoš. Je nejen přírodní rezervací s mnoha lokalitami vzácných rostlin, ale pověstné...

Výběr článků

Načítám