Hlavní obsah

Popularita třebíčských památek UNESCO loni stoupla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popularita třebíčských památek zapsaných na seznam UNESCO se loni zvýšila. Turisty nejvyhledávanější je židovská čtvrť, následuje bazilika svatého Prokopa. Celkově se počty turistů v Třebíči za uplynulý rok zvýšily o 6,5 procenta, prodáno bylo rekordních 124 483 vstupenek, sdělila tento týden ředitelka městského kulturního střediska Jaromíra Hanáčková. Mezi zaevidovanými návštěvníky bylo 15 procent cizinců.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Interiér Zadní synagogy v Třebíči

Článek

Zájem cizinců o jednotlivé třebíčské památky se podle Hanáčkové liší podle národností. „V Zadní synagoze vedou jasně zahraniční návštěvníci z USA, jichž loni bylo přes 1300," uvedla. Mezi nimi jsou prý i američtí Židé, kteří ve městě hledají svoje kořeny.

Římskokatolickou baziliku svatého Prokopa zase nejvíc vyhledávají lidé z německy mluvících zemí – Němců a Rakušanů se tam loni vystřídalo skoro 1650. Zadní synagogu si vloni celkově prohlédlo 39 541 turistů a baziliku navštívilo 35 018 lidí. Všechna tři informační centra ve městě zaznamenala minulý rok v součtu navýšení počtu návštěvníků skoro o 8000. Městu se podle Hanáčkové vrací úsilí vkládané do propagace a služeb.

Dalším důvodem zvýšeného zájmu turistů podle ní může být i mezinárodní situace. „Hodně lidí už hledá cílové destinace pro dovolené tam, kde je bezpečno. Takže si to třeba rozmyslí a nejedou do Egypta a navštěvují památky v České republice," řekla Hanáčková.

Letos by podle ní mohlo k dalšímu růstu návštěvnosti přispět zavedení pravidelných prohlídek loni vzniklé expozice v bývalém vodojemu Kostelíček, což nastane kolem Velikonoc. Letní turistickou sezónu by ale mohla poznamenat očekávaná horší průjezdnost městem kvůli naplánované opravě mostu v centru.

Reklama

Výběr článků

Načítám