Hlavní obsah

Ponížení při bezpečnostní kontrole: Cestující musela přede všemi vytáhnout umělé ňadro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Létání máme spojené hlavně s příjemnými chvílemi, které nás čekají v cílové destinaci. Vyjma možného zpoždění letadla ale může nepříjemná situace vyvstat i u bezpečnostní kontroly. A zouvání bot zdaleka nemusí být největším diskomfortem prohlídky. Žena po mastektomii byla po reakci skeneru na dublinském letišti požádána, aby přede všemi vytáhla umělé ňadro.

Foto: Profimedia.cz

Umělé ňadro spustilo alarm na letištním skeneru. Žena byla v Dublinu požádána, ať jej obsluze ukáže (ilustrační foto).

Článek

Realtán Ní Leannáinová cestovala vnitrostátní linkou z Dublinu do Donegalu. Když procházela bezpečnostními skenery na dublinském letišti, její umělá prsa spustila alarm skeneru, jak informoval server Independent.

Protože se to nestalo poprvé, očekávala cestující obvyklý postup: vysvětlení situace a osobní prohlídku. To se však tentokrát nestalo. Pracovnice letiště ji vůbec neprohledala, pouze Leannáinovou informovala, že chce umělá ňadra vidět.

Cestující uvedla, že v tu chvíli nedokázala přemýšlet, přes veškerý diskomfort se rozhodla pokyn bezpečnostní pracovnice splnit. „Když byla polovina venku, řekla: ‚Dobře, pokračujte,‘“ popsala nepříjemnou situaci Leannáinová.

Jaké to je cestovat s nadváhou? Plus size influencerka líčí úskalí létání

Cestování

Cestující má právo na soukromí

Poté si posbírala věci a šla si sednout na kávu. V tu chvíli na ni celá situace dopadla. Poslala proto email s popisem událostí provozovateli letiště a chtěla ujištění, že se to již nebude opakovat. Odpověď ale zněla, že to nelze zaručit.

Žena po dalším zkoumání zjistila, že měla nárok požádat o soukromou prohlídku stranou od davů, tuto možnost jí ale nikdo nenabídnul. Nyní se zasazuje o to, aby byla jasně popsána v letištních protokolech a přepravních podmínkách konkrétních aerolinek s tím, že o ni cestující v podobné situaci nebudou muset žádat, ale bude jim nabídnuta automaticky.

Dublinské letiště později uvedlo, že situace měla být řešena lépe. „Velmi nás mrzí negativní zkušenost pasažérky, která cestovala přes dublinské letiště. Všichni cestující v podobné situaci mohou požádat o soukromý screening, který provádí školený člen personálu. To se bohužel v daný den nestalo, za což se hluboce omlouváme a můžeme ji ujistit, že byly podniknuty kroky, aby se podobná situace v budoucnu neopakovala,“ uvedlo letiště v oficiálním prohlášení.

V Praze jsou k dispozici kabinky

Diskrétní prohlídka je pasažérům k dispozici i na pražském letišti, veřejného ponížení se proto cestující po operacích a dalších zdravotních výkonech nemusejí obávat.

„Pokud je třeba provést kontrolu protézy, provádí se odděleně v kabince. Cestující obecně mohou požádat o kontrolu v kabince,“ ujistila Novinky tisková mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

Pohlaď si mě, vyzývají vesty čtyřnohých zaměstnanců istanbulského letiště

Cestování

Zákaz alkoholu v letadlech? Důvodů stále přibývá

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám